Oväntad ansökan till fotbolls-VM 2026

FOTBOLL

Kazakstan bekräftar sin ansökan att arrangera

1 av 2

Ryssland arrangerar fotbolls-VM 2018 innan Qatar tar över den numera kontroversiella stafettpinnen 2022.

Nu bekräftar Kazakstan att man ansöker om att arrangera mästerskapet 2026.

– Vår ekonomi växer snabbt, landet utvecklas, så varför inte? säger förbundsbasen.

Det internationella fotbollförbundet, Fifa, har fått utstå hård kritik efter att de två nästkommande världsmästerskapen för herrar tilldelades Ryssland (2018) och Qatar (2022). Men det behöver inte alls vara slut på kontroversiella arrangörsländer. Arbetet med kampanjer inför arrangerandet av VM 2026 har redan inletts och Kanada, Mexiko och Colombia har redan bekräftat sina ansökningar.

Vill värma upp med OS 2022

Nu ansluter ett minst sagt oväntat land. Kazakiske förbundsordföranden Yerlan Kozhagapanov bekräftar i en intervju ryska Sport-Express att landet kommer att ansöka om mästerskapet.

– Ja, vi är just nu i samråd med landets ledning, vi analyserar möjligheterna. Vår ekonomi växer snabbt, landet utvecklas, så varför inte? Vi vill arrangera OS 2022 och sedan konkurrera om fotbolls-VM 2026, säger Kozhagapanov till tidningen.

”Göra fotbollen ärlig”

Den kazakska regimen har styrts av president Nursultan Nazarbayez sedan 1989 och han valdes om senast år 2011 när han fick nästan 96 procent av rösterna. Kazakiska vals erkänns inte internationellt.

Enligt Kozhagapanov är president Nazarbayez en fotbollssupporter.

– Statschefen tycker att fotboll är mycket intressant. Han är hedersordförande i fotbollförbundet. Han ger oss ett stort förtroende, men också ett stort ansvar. Därför måste vi göra allt för att fotbollen är framgångsrik och ärlig, säger Kozhagapanov.

ARTIKELN HANDLAR OM

Qatar

Ryssland

Kazakstan

Fifa

Colombia

Kanada

Mexiko