Mannen som skapat kaoset kring Sterling

avPatrik Brenning

FOTBOLL

34-åringen i fokus för Liverpools ilska

Raheem Sterling sa orden som kan ha förseglat hans framtid – men det var inte han som planerade dem.

Möt mannen bakom konflikten hela engelsk fotboll talar om just nu.

En 34-åring på karriärsresa som i samma stund som Sterling satte sig framför BBC:s mikrofon gick från okänd till ökänd.

Gör Aidy Ward det som är bäst för Raheem Sterling eller vill den blott 34-årige agenten bara skapa uppmärksamhet för att gynna sin nystartade agentfirma? Klart är att doldisen på en vecka fått hela Liverpool FC emot sig.

Gick bakom klubbens rygg

Bakom klubbens rygg arrangerade Ward den redan berömda BBC-intervjun med Raheem Sterling där 20-åringen på några minuter hann förklara att han inte kommer förlänga sitt kontrakt med Liverpool just nu och samtidigt vände stora delar av klubbens supporterskara emot sig.

– Jag vill inte uppfattas som en pengajagande 20-åring. Jag vill bara ses som en ung kille som älskar att spela fotboll. Det har aldrig handlat om pengarna. Jag har genom hela min karriär pratat om att vinna titlar, det är allt jag pratar om. Jag bryr mig inte hur många bilar jag har, hur många hus jag har. Jag vill bara bli så bra jag kan, sa Sterling och fortsatte sedan:

– Jag behöver ta min tid att fundera över vad jag uppnått i min karriär hittills, vart jag är på väg och vad jag behöver göra för att bli en bättre spelare.

Intervjun var inte sanktionerad av Liverpool och klubben har reagerat med upprördhet över att den arrangerades utan deras vetskap. Den har även fått två gamla LFC-profiler att gå ut och öppet kritisera inte i första hand Sterling utan hans agent Aidy Ward.

”En PR-katastrof”

”Det här var en grov missbedömning och en PR-katastrof för Team Sterling. Att en 20-åring och hans agent ska ta sig an Liverpool FC på offentlig plats är en skam. Jag har inga problem med att en spelare försöker maximera sin finansiella potential men agendan som nu drivs av Sterlings läger är bortom ett skämt”, skrev Jamie Carragher i Daily Mail.

”Vi såg ytterligare bevis på att Sterling inte är naturlig framför kameran. Det är inget större problem i sig själv men det väcker en självklar fråga: Varför i hela världen gav hans rådgivare sitt samtycke till att hans klient skulle exponeras i en situation där han inte känner sig bekväm när han ska diskutera vad som just nu är det hetaste ämnet i engelsk fotboll? Varje Liverpool-supporter analyserade varje ord han sa och om de var beredda att ändå sympatisera med honom för en vecka sedan kommer det inte vara många av dem kvar nu”, skriver Michael Owen för Sportlobster.

Vem är då denna 34-åring som på en vecka lyckats vända Raheem Sterlings klubb och supportrar både mot 20-åringen och sig själv?

Gjorde samma sak i februari

Ward jobbade tidigare för Impact Sports Management, som har över 200 spelare och idrottspersonligheter i sitt stall, men efter att ha knutit nära band till några av ligans mest lovande spelare bröt 34-åringen sig loss och startade eget. Med sig tog han förutom Sterling också West Bromwichs Saido Berahino och även Arsenals Alex Oxlade-Chamberlain sägs vara på ingång. Trots det har både Wards agenda och kompetens redan tidigare ifrågasatts.

Så sent som i februari var det Berahino som Aidy Ward skickade ut i en intervju bakom klubbens rygg. Den gången var det Sky Sports som fick samtalet efter att Berahino valt att nobba West Bromwich nya kontraktsförslag sedan Liverpool och Tottenham visat intresse för 21-åringen.

– Jag måste fortsätta fokusera på att göra mål och hålla West Bromwich kvar i Premier League. Om jag kan lyckas med det och gör så många mål som möjligt är jag säker på att fansen inte skulle ha något emot om jag gick vidare till en större klubb, sa Berahino.

Resultatet blev att fansen vände sig emot anfallaren samtidigt som klubben drog tillbaka kontraktsförslaget till Berahino. Nu väntas 21-åringen istället säljas i sommar – vilket förmodligen var precis vad agenten faktiskt var ute efter.

Rodgers orolig redan 2012

Om resultatet blir detsamma för Raheem Sterling återstår att se men det är uppenbart att taktiken verkar ha varit det. Enligt Liverpool Echo kommer dock Wards offensiva strategi knappast som någon överraskning för Liverpool och managern Brendan Rodgers.

Redan i september 2012, en månad efter att Sterling gjort sin debut för Liverpool, erkände Rodgers att han i förebyggande syfte försökt lägga koppel på agenten Aidy Ward efter att Sterling för första gången kallats in till det engelska landslaget.

– Efter att jag talat med Roy Hodgson (Englands förbundskapten) gick mitt nästa samtal till Raheems agent. Jag ville att han skulle vara medveten om att den här nyheten var på väg ut så att han, när den kom ut, inte skulle hoppa direkt in i sin bil och köra till Liverpool för att ha ett möte med mig.

Rodgers fruktade att det med landslaguttagningen skulle komma ett omedelbart lönekrav från agenten och en potentiell konflikt mellan Sterlings rådgivare och klubben.

”Tagit sig in i mitt huvud”

– Jag vill kontrollera förväntningarna på den här killen. Det sista vi behöver är att Sky Sports kommer upp med en breaking news-skylt där de förkunnar att han skrivit på ett femårskontrakt med klubben efter att bara ha spelat två matcher, sa Rodgers.

Förmodligen smart då det är uppenbart att Sterling lyssnar på sin rådgivare.

– Aidy har tagit sig in i mitt huvud för att förmå mig att göra mer. Att göra mer på planen men också kring hur jag ska uppföra mig utanför den, sa Sterling i januari 2013 enligt Liverpool Echo.

Nu ställer sig England frågan hur bra råden egentligen varit? Kommer Aidy Ward ta sin klient till en större klubb i sommar eller har han bara lyckats försätta Sterling i en omöjlig situation i en klubb som vägrar släppa honom med supportrar som känner att han svikit dem?

Aidy Ward orkestrerade kaoset. Nu återstår att se vem som får lida för det. Liverpool eller Sterling?

ARTIKELN HANDLAR OM