Jonas Eriksson

”Vi förväntade oss 120 000 åskådare”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Svensken mitt i stekheta cupfinalen: När vi kom dit var det tomt

Det är alltid hett när ärkerivalerna El Ahly och Zamalek drabbar samman.

När lagen skulle mötas i egyptiska cupfinalen var läget så spänt att förbundet flög in en proffsdomare från ett annat land.

– Vi var beredda på 120 000 på läktarna men när vi kom dit var det tomt, säger svenske Jonas Eriksson till Sportbladet.

Kairo-derbyt mellan El Ahly och Zamalek är Egyptens hetaste fotbollsmatch. När lagen nu skulle ställas mot varandra i en cupfinal i det politiskt redan laddade landet tvingades därför fotbollsförbundet göra vad de kunde för att dämpa hetsen.

”Det var hedrande”

Matchen flyttades från enorma Cairo International Stadium till neutral plan på Petro Sport Stadium. För att undvika kontroverser ringdes sedan en utländsk proffsdomare in för att döma finalen. Valet föll på svenske Jonas Eriksson.

– Jag fick frågan förra veckan från det egyptiska förbundet om jag, Mathias (Klasenius) och Daniel (Wärnmark) kunde komma ner och döma cupfinalen. Det fungerade i schemat och allt annat föll på plats så Svenska fotbollförbundet tackade ja till inbjudan. Det är alltid en ära att bli inbjuden till ett annat land för att döma och framförallt en cupfinal och ännu hellre i Egypten som är ett land där fotboll betyder väldigt mycket och det är mycket spänning mellan lagen. Det var hedrande, säger Eriksson när Sportbladet når honom på väg hem från Egypten.

”Fick in 700 personer ändå”

Eriksson säger att han hade bra koll på den egyptiska fotboll och läste dessutom på extra inför matchen om mötets historia. Trots det kom en rejäl överraskning när det svenska domarteamet landade i Kairo.

– Vi var beredda på att det skulle vara 120 000 åskådare på läktarna men när vi kommit ner och hade matchgenomgången med de ansvariga på förbundet så berättade de att läktarna skulle vara stängda. Vi hade på känn att det kunde vara så men vi visste inte till hundra procent.

Hur var det att döma med tomma läktare?

– Tomma och tomma. Jag tror de fick in 700 personer ändå som dök upp. Jag vet inte vad de hade för funktion men det var väldigt mycket folk. Men om de fått hade de sålt ut 120 000 platser på en gång. De hade kunnat sälja det dubbla. Men nu var det tyst, man hörde spelarna och oss själva på ett helt annat sätt. Men de 700 som fanns där, med olika funktioner, levde sig ändå med ganska bra i spelet.

Du anar att alla 700 inte direkt var funktionärer?

– Man kan väl ifrågasätta så här i efterhand vad de egentligen hade för funktion ja.

Trots den öde arenan talar Eriksson om en minnesvärd upplevelse.

– Det hade varit fantastiskt med fulla läktare, det blir en annan dimension till, men jag har dömt för mycket folk förut och kommer göra det igen så det var inte det viktigaste den här gången.

Vad är ditt bästa minne från matchen?

– Det är så tätt inpå att jag inte hunnit fundera men det var en enorm upplevelse med glädjen efter matchen som Zamalek vann. Alla cupfinaler är stora men framförallt när du möter din värsta antagonist. Det jublet var fantastiskt när tränare och materialare slängde av sig tröjorna och sprang in på planen.

Zamalek vann matchen med 2-0.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Eriksson

Egypten