Nu vill Rami till Bajen: ’Hoppas bli klar snart’

FOTBOLL

Rami Shaaban, 32, vill flytta hem till Stockholm för att komma nära sin mamma och sin son som snart börjar skolan.

Han förhandlar med Hammarby och hoppas på en snabb lösning.

– Jag önskar mer än någon att det här blir klart så snart som möjligt. Min agent har en dialog med Hammarby. Sedan får vi se hur det går, om Bajen kan leverera. Så enkelt är det, säger Rami.

Foto: Laul vs Shaaban.

Vi träffas över en bättre pasta på Tutto Italia, en ganska enkel men bra italiensk restaurang vid nybyggda Sickla Köpkvarter ett stenkast från Nacka.

Det är i den här delen av världen Rami eventuellt kommer att bosätta sig med flickvännen Frida från Borås, bland annat för att komma nära sin mamma Tuula och få lite avlastning med parets första gemensamma barn som väntas i mars.

Just nu är han på besök i Stockholm och Borås ett par dagar innan han återvänder till Norge och Fredrikstad efter jul.

Innan allt det där ovan kan bli verklighet måste en viktig pusselbit falla på plats.

Som jag förstår det håller Hammarby på att skaka fram de pengar som behövs; dels till Fredrikstad, dels till dig. Om de gör det...

– ...ja, det är frågan.

Men hur känner du? Du överväger seriöst att spela i allsvenskan nu?

– Ja, det gör jag. Absolut.

Du hade kunnat fortsätta din karriär utomlands. Du är ändå landslagsmålvakt.

– Ja, men jag tackade nej till Cluj (Rumänien). Jag kände att det var för långt från min son (Gabriel, 5, från ett tidigare förhållande).

– Eftersom han bor i Stockholm skulle det bli tufft att åka från Rumänien och hit. Han går i förskola och då funkar det att ha honom en vecka i månaden i Norge. Men nu börjar han snart skolan och då är det kört. Det handlar inte alltid om pengar, jag värdesätter andra saker.

Det är hem till Stockholm du vill?

– Ja.

Vad lockar fotbollsmässigt med Hammarby?

– Jag har mött Hammarby två gånger i år. De spelar en väldigt rolig fotboll. De spelar bollen längs backen, lite som i Djurgården när jag var där. Jag trivs med den sortens fotboll. Bajen har ett ungt, lovande lag som behöver rutin och med min erfarenhet kan vi bygga någonting riktigt bra som kan vinna saker.

”Jag har rent mjöl i påsen”

Är Hammarby slutstationen i så fall?

– Jag fungerar inte så. Jag måste ha tändvätskan att komma ut i Europa igen. Men ju äldre man blir, desto svårare blir det. Jag säger inte att mina kvaliteter blir sämre, men det är svårare att komma ut. Och just de här åren hade Stockholm passat min livssituation bra.

Nya flickvännen träffade han i våras.

– Hon jobbar som make up-artist och sminkade mig inför ett tv-program när jag spelade i Arsenal. Sedan stötte vi på varandra några år senare, i början av mars. Det känns bra, hon är en väldigt bra tjej som jag känner att jag kan leva med. Vi ska ha barn nu och det är också en viktig del, säger Rami.

Jag läste en äldre intervju där du berättade om tiden efter att ditt gamla förhållande tagit slut. Det är ingen lek sådant där.

– Det var riktigt tufft, det var det. Men nu känns det som att jag är på fötter igen. Det är som du säger, det spelar ingen roll om man är fotbollsspelare eller journalist, det är inget jag vill rekommendera någon.

Medan Rami har en god relation till sin före detta fru var skilsmässan från Djurgården inte lika lyckad. Något han beskriver som en anledning till att det är Hammarby och inte Djurgården som är förstavalet när han nu är på väg hem till Stockholm.

– Många spelare skriver in i sina kontrakt att de ska få en viss del av övergångssumman när de säljs vidare. Det är nog det sämsta man kan skriva in i ett kontrakt. För att klubben sedan ska gå med på att sälja dig kräver de att du avstår de där procenten. Utöver det fick jag även skjuta till egna pengar för att affären med Arsenal skulle bli av.

Hur mycket?

– Vi snackar inte miljonbelopp. Det var mer principen. Jag satt på bänken i Djurgården, jag hade två-tre månader kvar på kontraktet, jag tror det rörde sig om sex matcher, jag hade inte gjort en fluga förnär.

– Självklart ska det vara en förhandling mellan klubbarna, men jag tycker inte att den förhandlingen ska gå ut över spelaren.

Hur ser du på det här i dag?

– Jag bryr mig inte. Det får stå för dem. Jag har inget emot spelarna i Djurgården men klubben får ha det på sitt samvete, jag vet att jag har rent mjöl i påsen, säger Rami och nämner att även Kim Källström, Sören Larsen och Abgar Barsom haft synpunkter på sina skilsmässor från just Djurgården.

Om; eller kanske snarare när Rami Shaaban gör allsvensk comeback talar vi om årets värvning. Han är ordinarie i den svenska landslagstruppen, har spelat VM och Champions League och efter sitt framträdande i SVT:s lördagsunderhållning ”Babben” är han snudd på folkkär.

”Verkar det kul ställer jag upp”

Det är inte ofta ni landslagsspelare ställer upp på sånt.

– Jag tycker att det är kul att göra annorlunda saker, det är erfarenheter. Självklart säger jag nej till en del för att jag prioriterar annat. Men finns det tid och verkar kul ställer jag gärna upp. Dygnet har 24 timmar och det är ganska mycket tid. Man får ett avbrott i vardagen.

Det enda negativa jag nånsin hört om dig var i samband med tiden du letade klubb efter Arsenal. En del svenska klubbledare menade att ”den där Shaaban, han kräver alldeles för mycket pengar”?

– Jag vet mitt värde. Vad är för mycket pengar? Kolla mitt värde i dag jämfört med två år sedan, efter en VM-turnering. Jag begär mer i dag än jag gjorde då. Vem hade rätt och vem hade fel? Men jag förstår dem, vid den tidpunkten hade ingen sett mig spela på länge. När jag tittar tillbaka känns Fredrikstad som helt rätt val.

Pastan är uppäten, den dubbla espresson urdrucken och timmen med Rami Shaaban snart över. Jag leder in honom på dagens tidningsrubriker om att ”Svennis” tänker satsa på Joe Hart framför Andreas Isaksson i Manchester City framöver. Hur påverkar det Ramis tro på spel i EM?

”Vill gärna uppleva ett EM också”

– Visst, det är EM till sommaren. Jag var med om VM och det var fantastiskt. Jag vill gärna uppleva ett EM också. Men jag sätter inte ett sådant fokus på det. Det är jätteviktigt att ha mål och det hade varit jättekul att vara med och få speltid i EM. Men fotbollen är så oförutsägbar. Jag hade som mål att bli förstemålvakt i Arsenal, sedan bröt jag benet och var borta på en dag.

En samvetsfråga; blev du verkligen inte besviken på Lagerbäck när han valde Andreas Isaksson framför dig varje landskamp under hösten, trots att ”Isak” knappt spelade i sitt klubblag?

– Nej. Visst vill jag spela men... jag trodde att jag skulle spela Danmarks-matchen, det trodde jag.

Så hur tänkte du när Lagerbäck presenterade startelvan den gången?

– Alltså, man kan se det på två sätt.

Antingen att Rami är en fantastisk andrakeeper som jag har setts som i Djurgården, Arsenal och nu i landslaget. Eller också ser man det som att han inte räcker till.

– Om Lagerbäck varit hundraprocentigt nöjd med mig tror jag att jag hade spelat den där matchen. Men jag respekterar hans beslut och väljer att se mig som en bra andrakeeper. Det är kul att vara med och jag ser fram emot varje samling, säger Rami Shaaban.

Och det är väl bara att hålla med; man väljer själv om man ser glaset som halvfullt eller halvtomt.

5 snabba

Senast lästa bok:

Leif GW Perssons ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld”. Jag gillar GW som människa.

Senast sedda film:

– Jag såg ”Jagad” på TV i Egypten. Gammal men riktigt bra.

Senaste kulturföreställning:

– Jag såg ”Cats” i London när jag bodde där.

Följer på TV:

– Jag brukar se ”CSI” och ”Vänner”.

Senaste restaurangbesöket:

– Tutto Italia i Sickla Köpkvarter. Riktigt bra.

Analysen

➕➕➕➕

Känns som en lyckad intervju, såväl ur nyhetsperspektiv som rent intervjumässigt. Shaaban är en mycket trevlig, öppen och lättsnackad fotbollslandslagsman. Mot bakgrund av det han säger skulle jag bli förvånad om han inte är nästa stora värvning till allsvenskan och Hammarby. Jag tvingades stryka delarna om hans egyptiska och muslimska bakgrund, även om vi diskuterade detta en del. Allt får ju tyvärr inte plats i tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM