Zlatan spelar från start

Inga överraskningar i Lagerbäcks startelva

Zlatan efter 1-1-målet mot Spanien. Får vi hoppas på repris i kväll?
Zlatan efter 1-1-målet mot Spanien. Får vi hoppas på repris i kväll?

INNSBRUCK. Förbundskapten Lars Lagerbäcks har noga planerat sina drag för att göra Guus Hiddinks Ryssland schack matt.

Sverige ska spela sitt vanliga spel – men maska mera.

– Vi ska spela smart, säger Lagerbäck.

Laget blir det samma som mot Spanien – Zlatan Ibrahimovic spelar alltså från start.

Som Sportbladet skrivit i veckan kan Zlatan alltså spela den avgörande gruppspelsmatchen mot Ryssland. Även Johan Elmander finns kvar i laget, till höger på mittfältet.

När matchen börjar är Sverige i kvartsfinal. Bara ett ryskt mål kan ändra på den saken. Men räkna inte med ett uttalat defensivt spel, Sverige kommer att starta med normala utgångslägen i ett 4-4-2 och samma startelva som mot Spanien.

– Laguttagningen kommer att vara för att optimera möjligheterna till att vinna. Sedan ska vi spela smart och försöka eliminiera motståndarnas styrkor, men jag har aldrig tagit ut ett lag för att spela ett oavgjort resultat. Min övertygelse är att det alltid är bäst att fokusera på sitt eget spel, säger Lars Lagerbäck.

Fritt fram att maska

Lars Lagerbäck tror inte på att backa hem och enbart försvara den poäng Sverige har när matchen startar.

– Det finns lag som backar hem i sådana här lägen. Det lyckas ibland, det misslyckas ibland. Titta på Tjeckien, de backade hem, sedan small det och de fick åka hem, säger Lagerbäck och syftar på Tjeckien-Turkiet 2-3.

Den stora skillnaden i Sveriges spel blir att det är fritt fram för spelarna att maska på ett smart sätt.

– Man behöver inte stressa på något sätt, vare sig i det pågående spelet eller i dödbollsituationer, säger Lars Lagerbäck.

Att Sverige är vidare vid oavgjort är inget spelarna tänker på när matchen börjar.

– Nä, inte i början av matchen. När matchen startar måste man vara där för att vinna. Men står det 1-1 och är tio minuter kvar kan man inte tokanfalla, säger Johan Elmander.

Olika scenarier

Senast mot Spanien valde Lagerbäck att plocka ut en anfallare (Henrik Larsson) och byta in en mittfältare (Kim Källström) i ett 4-5-1-system med tio minuter kvar och ställningen 1-1.

Lagerbäck har också förändrat matchbilden åt andra hållet, till exempel EM 2004 mot Danmark

då han gick ner på en trebackslinje och spelade med fyra forwards på planen i ett 3-5-2.

– Det finns alltid olika scenarier vi har förberett. Om man vill göra byten eller vissa förändringar i våra positioner. Det gäller att vara förberedd på de olika eventualiteter som kan uppstå. I den här matchen måste vi vara kloka, säger Lars Lagerbäck.

Återstår att se om Rysslands erkänt skicklige förbundskapten Guus Hiddink är schack matt efter 90 minuter. Men remi räcker bra det också…

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.