Daniel Mendes matchhjälte till slut

”Det var viktigt”

hjälten Daniel Mendes byttes in – och fixade tre poäng till AIK.
hjälten Daniel Mendes byttes in – och fixade tre poäng till AIK.

Senast hette matchvinnarna Dick Lidman, Krister Nordin och Cesar Pacha. Det var 1997. Den här gången var matchvinnaren från Brasilien. Daniel Mendes när AIK besegrade Ljungskile, (1–0), för första gången på elva år.

– Det var ett viktigt mål, säger Mendes till PPV.

Inställningen hos de båda lagen var tydlig från början. Visserligen skapade Ljungskile en chans direkt i inledningen, men det var också allt de gjorde. I övrigt spelade laget vad som närmast kan beskrivas med en 4-6-0-uppställning. AIK styrde och ställde utan att för den sakens skull skapa några egentliga chanser. Ivan Óbolo borde dock ha nätat när han fick nicka oattackerad framför mål efter 12 minuters spel.

– Vi dominerar ju spelet. De spelar på chans. En sådan här match måste man visa lite tålamod, sa Bojan Djordjic i paus.

Viktigt byte i paus

Just Djordjic spelade centralt på mittfältet och AIK såg ut att sakna Dulee Johnson som är på väg att skriva på för Maccabi Tel Aviv. Djordjic trampade lite väl mycket på bollen. I paus bytte AIK ut Mats Rubarth, flyttade ut Djordjic på kanten och drog ner Ivan Òbolo på mittfältet. Längst fram spelade då Saihou Jagne tillsammans med Miran Burgic. Det fungerade bättre.

3–0 1997

AIK fick fart på spelet och skapade chanser på löpande band. Det såg dock ut att vara som förgjort. AIK har inte besegrat Ljungskile sedan 1997 då det blev 3–0. Sedan dess har lagen mötts tre gånger. Till slut kom ändå segermålet. Med mindre än fyra minuter kvar hittade Daniel Mendes rätt från nära håll.

– Det var inlägg från högerkanten Jag har hela tiden koll på bollen. Jag tackar Gud att jag kan ta bollen och får en liten touch med vänstern, säger Mendes till PPV.

På väg mot toppen

AIK höll sedan undan och kunde räkna in tre nödvändiga poäng som gör att laget åter får kontakt med den absoluta toppen.

– Jag tackar Gud för målet. Det var jätteviktigt. Vi gjorde en bra match. Vi pressade de hela andra halvlek. Till slut kunde jag göra målet och vi vann, säger Mendes.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN