Hon är Sveriges bästa målskytt 2015

1 av 2
FOTBOLL

VILA REAL DE SANTO ANTÓNIO, PORTUGAL Att Sverige slog Kina var kanske ingen skräll.

Hur sista målet gick till var det tveklöst.

– Jag tror aldrig att det har hänt förut, säger Sofia Jakobsson.

Efter EM 2013 startade Pia Sundhage ett projekt. Landslagets huvudspel var inte bra nog, tyckte förbundskaptenen, så hon började visa klipp från nickmål som bland andra Abby Wambach och Christine Sinclair gjort.

Sedan dess har ledarna diskuterat och instruerat för att höja nivån på huvudspelet.

Nådde milstolpe

Nästan två år har gått sedan projektet påbörjades och mot Kina nåddes en milstolpe. Vid ställning 2–0 fick Sverige hörna och inne i mitten nådde Sofia Jakobsson högst. Med pannan styrde hon in matchens sista mål, vilket var hennes första nickmål någonsin för landslaget.

– Det var första gången. Kanske någon gång i ungdomslandslagen, men det var första gången här, säger hon.

Du såg rentav förvånad ut.

– Jag blev lite förvånad, men glad.

Sverige vann med 3-0, vilket ger gruppseger i Algarve cup, men ändå inte räcker till mer än en match om tredjeplatsen mot Tyskland på onsdag. För Sundhage var det tredje målet det mest glädjande, för det visar att "Operation: Huvudspel" bär frukt.

”Kul att göra mål”

– Man kan tycka att det nästintill är töntigt, men vi har tagit ett sådat grepp och satt fokus på det. Jag är personligen jätteglad att Sofia gör mål och gör det på huvudet, säger hon.

Slår vi ihop mål med fötter och huvud så har Sofia Jakobsson fyra fullträffar i år.

– Jag tycker att det är kul att göra mål. Jag har i stort sett i hela min karriär alltid varit någon som gjort mycket mål, men det har varit lite snålt med det i landslaget. Nu har det rullat på rätt bra, säger Jakobsson.

ARTIKELN HANDLAR OM