”Balotelli är sommarens bästa värvning”

1 av 3
Mario Balotelli gick från Milan till Liverpool för 185 miljoner – 165 miljoner under hans marknadsvärde.
FOTBOLL

185 miljoner kronor för Mario Balotelli.

Det är den bästa värvningen till en Premier League-klubb hittills i sommar.

Det slår ett schweiziskt analysföretag fast – redan innan italienaren debuterat för sin nya klubb.

Övergången slog ner som en bomb för en dryg vecka sedan. Mario Balotelli lämnade Milan och skrev på för Liverpool.

För 185 miljoner kronor fick den engelska storklubben en av världens största anfallstalanger – och kanske en tickande bomb.

23-åringen har genom åren varit huvudperson i en rad svarta rubriker och på frågan om vad Mario Balotelli skulle tillföra till truppen svarade Liverpool-managern med ett leende:

– Trubbel.

165 miljoner under marknadsvärdet

Men nu har det schweiziska footbollsanalysföretaget CIES Football Observatory slagit fast att Premier League-klubben verkligen fått valuta för pengarna.

Daily Mail skriver att företaget har gått igenom övergångar till och från Premier League och via en rad parametrar som ålder, kontrakstlängd, erfarenhet och prestationer kommit fram till spelarnas marknadsvärde, jämfört med övergångssumman och kommit fram till vilka värvningar som är de bästa rent ekonomiskt.

Enligt företaget är Balotellis, som väntas debutera mot Tottenham i morgon, marknadsvärde 350 miljoner kronor, alltså 165 miljoner kronor mer än vad Liverpool betalade för honom.

Till Liverpools hemsida har Rodgers också sagt att han är mycket nöjd med affären, både sportsligt och ekonomiskt.

– Man kan inte tvivla på Marios förmåga. Han är en världsklasstalang och har dessutom mycket erfarenhet på högsta nivå. Jag tror att jag har gjort en mycket smart affär, sa Liverpooltränaren när övergången presenterades.

Chelsea sålde dyrt

Även Chelsea har lyckats bra och enligt CIES är värvningen av Diego Costa från Atletico Madrid klubbens bästa affär. ”The Blues” betalade 370 miljoner kronor för spanjoren som enligt CIES har ett marknadsvärde på drygt 460 miljoner kronor.

Den bästa affären av alla i Premier League den här sommaren är dock Chelseas försäljning av mittbacken David Luiz till PSG.

Londonklubben fick nästan 580 miljoner kronor för 27-åringen. Nästan 300 miljoner över hans marknadsvärde.

ARTIKELN HANDLAR OM