Målet: Bättre läktarklimat

avOskar Månsson

Publicerad:
Foto: Supporterunionen SFSU hoppas kunna påverka fansens situation. Tony Ernst är ordförande i föreningen.

I fjol stred de för att bevara 51-procentsregeln.

Nu vill den nationella supporterunionen SFSU skapa ett bättre klimat på bortaresor och ståplats.

– Det är viktiga frågor för våra medlemmar, säger ordföranden Tony Ernst.

I går inleddes en tvådagarskonferens på Hovet i Stockholm som SFSU arrangerar.

Idén till sammankomsten uppstod efter den mörka allsvenska premiärhelgen då en Djurgården-supporter misshandlades till döds i Helsingborg.

Under det övergripande temat ”Rannsakan” diskuterade representanter för SFSU, förbundet, Svensk elitfotboll (Sef) och en rad andra aktörer om hur supporterkulturen fungerar och bör utvecklas.

Drygt hundra personer dök upp under den första dagen till SFSU:s ordförande Tony Ernsts belåtenhet. Framförallt är han glad för uppslutningen från förbundets och Sef:s sida.

Bättre dialog

– Jag är jättenöjd. Både Karl-Erik Nilsson (ordförande SvFF) och Lars-Christer Olsson (ordförande Sef) propsade om att få vara med, de tar det här på stort allvar. Och Björn Eriksson (regeringens förre samordnare mot idrottsrelaterat våld) var här på eget bevåg, liksom olika medierepresentanter.

Tony Ernst tycker att dialogen mellan SFSU och framförallt Sef har blivit bättre på sistone, vilket Sefs generalsekreterare Mats Enquist håller med om.

– Det här är ett bra exempel på initiativ där vi kan mötas och diskutera. Vi vill samma sak, få matcher att fungera, få folk och hög stämning på läktarna, säger Enquist.

– Man ska inte underskatta organisationer som jobbar på ett bredare plan. Vi jobbar för de 32 elitföreningarna, SFSU jobbar för de olika supporterorganisationerna. Vi är medpartners, inte motpartners och det kommer att ge effekt, även om det tar tid.

Viktig aktör

SFSU bildades så sent som 2008 men har redan blivit en viktig aktör inom svensk fotboll. I fjol bidrog de till att 51-procentsregeln bevarades – nu har de nya punkter på agendan.

– Vi är en ung ideell organisation som inte är färdig på något sätt, vi är inte mogna alla uppgifter än. Men det var definitivt ett genombrott i fjol, säger Tony Ernst.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM