Daniel Kindberg

Klart: Kindberg åtalas

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Nu är det klart.

Ekobrottsmyndigheten åtalar ÖFK-bossen Daniel Kindberg.

Han åtalas för flera fall av grov ekonomisk brottslighet.

– Vi har tillräckliga skäl för att väcka åtal, säger åklagaren Niklas Jeppsson till Sportbladet.

Daniel Kindberg, 51, och två andra män – i media omnämnda som Peabmannen och Sollefteåbon – åtalas för grov ekonomisk brottslighet. ÖFK:s ordförande, som för tillfället har en paus i uppdraget, åtalas för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall. Åklagaren yrkar även på näringsförbud mot Kindberg i en stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten i dag.

Razzia i kontoret

I april 2018 gjorde ekobrottsmyndigheten razzia i Daniel Kindberg kontor på Östersundshem, som han då var vd för. Sedan dess har han alltså varit på sannolika skäl misstänkt för det han nu åtalas för. I grunden handlar det om att miljontals kronor – i ett avancerat nät av bluffakturor som administrerats av de tre åklagade, enligt åklagaren – slussats mellan Östersundshem, Peab, Östersunds FK och en affärspartner och vän till Kindberg (”Sollefteåbon”) – på ett sätt som ekobrottsmyndigheten bedömer som brottsligt. Totalt ska 11,8 miljoner kronor ha försvunnit från Östersundshem, varav en del hamnat hos ÖFK. Brotten ska ha begåtts mellan 1 juni 2013 och 30 april 2017 och kan ge fängelse upp till sex år.

Genom osanna fakturor har pengar förts till Sollefteåföretagarens bolag”, skriver Ekobrottsmyndigheten i åtalet.

”Vi har skäl att åtala”

Åklagare Niklas Jeppsson säger följande:

– Det har fakturerats omfattande arbete som inte utförts. Vi i har utrett det här företagets möjligheter att utföra de här arbetena och vi har personer som varit på arbetsplatserna och kan bevisa att arbetena inte utförts. Det här är uppsåtiga brott som man gjort medvetet.

Jeppsson fortsätter:

– Vi har tillräckliga skäl för att åtala. Utredningen är klar och därmed väcker jag åtal mot de här tre personerna.

”Räknar med frikännande dom”

Sportbladet har talat med Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger.

– Daniel förnekar brott. Han förnekar det bestämt. Det här åtalet bygger på påståenden om utställda fakturor, men att arbete inte utförts, och det är ett grundläggande påstående som gäller för samtliga åtalspunkter. Men Daniels uppfattning är att det är ett felaktigt antagande. Arbetet har utförts enligt det fakturan anger i sin helhet. Ingen har lidit någon skada och det har varit lönsamma projekt för alla inblandade.

Kullinger fortsätter:

– Daniel är förvånad och besviken att man väcker åtal. Daniel räknar med att bli frikänd i en rättegång. Han hoppas kunna visa att det arbete som fakturorna angett har utförts. Han räknar med frikännande dom.

Kindberg har uttalat sig kort till ÖFK:s hemsida.

”Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd och vädjar till media om att ni ska visa samma respektfullhet som ni hittills gjort till mina nära och kära. I övrigt har jag inga kommenterar”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Daniel Kindberg

Foto: Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Bevisen mot Kindberg: ”Fördelning luft”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Kindberg

Östersunds FK

Allsvenskan i fotboll