Michael Wagner

WAGNER: Ohlsson tog Blåvitts nybygge från kris till arbetsro

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GÖTEBORG. IFK Göteborg var på väg mot sin sämsta säsongsinledning på elva år.

Men nya Blåvitt vände 0–2 till 3–2 under andra halvlek mot Stabaek.

Matchvinnare och tvåmålsskytt: fjolårsnyförvärvet Sebastian Ohlsson, som ratades av Jörgen Lennartsson men som nu tackade för nyckelrollen och gav Poya Asbaghis nybygge en tro på framtiden.

Efter säsongspremiären för en vecka sedan för IFK Göteborg, 1–3-förlust mot danska mittenlaget Ålborg, så fanns det frågetecken kring Blåvitts defensiv i nye tränaren Poya Asbaghis 3–4–3-system.

Inledningen mot norska mittenlaget Stabaek under lördagen rätade inte ut de frågetecknen utan snarare förstärkte blottorna från en vecka tidigare.

När norska fjolårsnian Stabaek hade bollen under kontroll i inledningen föll Göteborg ofta ner i en rak fembackslinje – i en ambition att täppa till ytorna som uppstod utanför de tre mittbackarna?

Feltajmat Blåvitt

Resultatet: det unga talangfulla norska laget fick ostört i numerärt överläge ta emot bollen mitt på planen, vända om och trä in passningar mot djupledslöpande anfallare.

Så skedde vid 0–1 (4) när Ola Brynhildsen läckert tog med sig bollen i farten och rann emellan David Boo Wiklander och André Calisir, passade och Raymond Gyasi petade in ledningsmålet i öppet mål bakom Pontus Dahlberg.

0–2-målet bara sex minuter senare var en repris av hur Ålborg gjorde 1–1 för en vecka sedan. Då var det unge Adil Titi som tappade bollen, den här gången rutinerade Sebastian Eriksson när övriga blåvita var på väg framåt. Stabaek utnyttjade luckorna i IFK Göteborgs trebackslinje och John Hou Saeter petade in 2–0 efter en stolpretur.

I det läget gick det att ta på tvivlet i det lågmälda mumlandet från de 1755 hemmaåskådarna på plats efter fem insläppta IFK-mål på 100 minuters spel.

Men Blåvitt blev bättre. Tajmingen när laget skulle kliva upp och pressa eller backa ner och täta synkades och Stabaek tilläts inte trilla boll lika obehindrat.

Feldömd straff vändningen

Det var en träningsmatch, men för säsongen 2018 för IFK Göteborg kan något så simpelt som en feldömd straff (Elias Omarsson fälldes utanför straffområdet) och en 1–2-reducering av Emil Salomonsson strax före pausvilan få stor betydelse.

IFK Göteborgsspelarna gick ut i omklädningsrummet med en vag känsla av att de kanske var något på spåren.

Den tendensen stärktes ännu mer under den andra halvleken.

Men spelaren som ledde vändningen var, trots allt, en högoddsare.

Tobias Hysén ledde med defensiva brytningar, Elias Omarsson sprang ännu mer än han brukar och Sebastian Ohlsson visade att det kan finnas ett fotbollsliv även om man under 2017 haft en plats gömd under fiskpinnarna, längst ner i den Lennartssonska frysboxen.

Ohlsson fick inte starta en enda tävlingsmatch under Jörgen Lennartsson 2017. Det blev bara ett inhopp i 24 minuter i Svenska cupen i februari.

Poya Asbaghi satsade på Ohlsson direkt i en nyckelposition, en slags nummer 10-roll, som forward i tremannaanfallet från start i första matchen för en vecka sedan.

24-åringen visade små glimtar av sin speluppfattning i första matchen mot Ålborg utan att få till det helt.

Full utdelning för Ohlsson

I den andra halvleken mot Stabaek kom allt på en gång. Ett års ackumulerad frustration. Imponerande.

IFK Göteborg tryckte tillbaka de norska gästerna och Sebastian Ohlsson visade den där talangarsenalen som gjorde honom till Göteborgsområdets mest omtalade spelare när IFK Göteborg värvade honom inför 2017.

Först tog Ohlsson själv hand om bollen ute på vänsterkanten, höll ifrån sig ett par försvarare och dunkade in 2–2 med högerfoten i det bortre krysset (78).

Han var nära att göra 3–2 några minuter senare inför hemmaåskådare som anade en pånyttfödelse. Segermålet kom i stället när Ohlsson vann bollen centralt, spelade ut till pigge Omarsson till höger och fick bollen tillbaka. Från nära håll petade Sebastian Ohlsson via en Stabaekförsvarare in 3–2 (89).

Ur kylan in i värmen, liksom. Att Sebastian Ohlsson var glad är självklart.

Men när slutsignalen ljöd var det som det gick en lättnadens suck genom hela IFK Göteborg. Segern ger arbetsro och sportchefen Mats Gren lite mer tid att hitta nyförvärven som definitivt behövs i den här upplagan av IFK Göteborg om Blåvitt ska vara ett lag för den övre halvan.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.