FC Krasnodar

Lyxakademins pris: 600 miljoner kronor

Sportbladet på plats i lyxen i den ryska svenskklubben

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

KRASNODAR. Den ryske mångmiljardären gör en unik satsning.

I framtiden ska Krasnodar bara ha egna produkter i startelvan.

En ungdomsakademi för 600 miljoner och en arena för tre miljarder ska ta kometklubben dit.

– Jag tror att han kommer att lyckas, säger lagkaptenen Andreas Granqvist.

År 1998 öppnade Sergej Galitskij sin första livsmedelsaffär, Magnit, i Krasnodar, en stad med 800 000 invånare några mil från Svarta Havet.

Tre år senare fanns det 150 butiker i Ryssland, 2005 var de 1500 och i dag finns det över 9000 Magnit-affärer i landet.

Numera är Galitskijs livsmedelkedja den största icke-statliga arbetsgivaren i Ryssland och businessen har gjort 50-åringen ofantligt rik.

Enligt Forbes är han god för 50 miljarder kronor och rankas som en av Rysslands 20 rikaste personer. I världen är han just utanför topp-200 över de mest förmögna.

Galitskij har alltid älskat fotboll och för tio år sedan bestämde han sig för att förverkliga sin dröm i hemstaden.

Krasnodar hade ett lag i den ryska liga, Kuban, men Galitskij ville inte ta över stadens stolthet utan i stället skapa sig en helt egen klubb. 2008 grundade han FK Krasnodar som omedelbart fick en plats i tredjeligan. Laget slutade trea under sin första säsong, vilket inte räckte för avancemang. Men när två klubbar inte ville gå upp fick Krasnodar platsen ändå.

Efter att slutat tia och femma i andraligan fick man säsongen 2011/12 plötsligt en gratisplats i ryska Premier League sedan två klubbar dragit sig ur på grund av ekonomiska problem.

Tre år efter att klubben grundades spelade man alltså i Rysslands förstadivision. Efter två säsonger etablerade sig laget, med Andreas Granqvist som ny mittback, i toppen och har slutat topp-fem de senaste fyra säsongerna.

– Han är en väldigt sympatisk och ödmjuk man med tanke på hans framgångar och rikedom. Han vet vad han vill men lyssnar på andra och tar in, säger Granqvist, som snabbt utsågs till lagkapten av Galitiskij.

Unik satsning

Men Galitskij låter sig inte nöjas med att ha etablerat klubben i toppen av den ryska ligan, och spel i Europa League, på rekordtid.

Hans vision, för att inte säga målsättning, är att alla spelare i startelvan ska vara egna produkter.

Det gör hela projektet unikt i världsfotbollen. För när snuskigt rika män (i princip alltid män) annars tagit över klubbar runt om i världen vill de ha snabba resultat. De ger klubbarna miljarder att köpa in etablerade storstjärnor för och kräver sportsliga framgångar i morgon, eller allra helst i går.

Skräckexemplet är Anzhi Makhachkala, klubben i Dagestan som 2011 köptes av miljardären Suleyman Kerimov varpå spelare som Roberto Carlos och inte minst Samuel Eto’o värvades in. Den sistnämnde blev världens bäst betalde spelare under ett par år. Men efter två säsonger tröttnade Kerimov, bantade budgeten något oerhört och laget åkte ur förstaligan direkt. Klubben kom snabbt tillbaka men ligger nu sist igen.

Men i FK Krasnodar och hos Galitskij kan tålamodet och långsiktigheten nästan räknas i decennier.

– Det här är hans livsverk. Han älskar fotboll över allt annat och vill sätta Krasnodar på kartan, säger Granqvist.

Fem planer till ett lag

Därför har Galitskij låtit bygga faciliteter som många av Europas toppklubbar bara kan drömma om.

A-lagets lyxiga träningsbas utanför stan invigdes 2010.

EN AV VÄRLDENS RIKASTE. Sergej Galitskij, 50, är god för 50 miljarder kronor, enligt Forbes.

Sportbladets utsända har varit runt på en del träningsanläggningar men knappast någon lika välskött, toppmodern och sober (det är nästan lite spa-känsla över den) som Krasnodars, där enbart a-truppen håller till.

– Jag kände inte till den när jag skrev på. Jag fick en chock när jag kom hit och fick se den. Här finns allt, säger Granqvist, som tycker att bara Real Madrids anläggning kan mäta sig med den av alla dem han själv har varit på.

Här finns fem fullstora, pedantiskt skötta, planer, varav en med konstgräs som Granqvist aldrig tränat på under sina 4.5 år i klubben, en mindre plan och en basketplan. Alltihop bara för a-truppen.

Här har spelarna sina egna rum som på ett hotell i två separata sutterängbyggnader med utsikt över en liten sjö. I resturangen finns det kockar dygnet runt om spelarna skulle behöva något.

– Men anläggningen här är inget mot akademin och arenan. Jag tror aldrig att ni har sett något liknande, säger Granqvist.

Det har vi inte, ska det visa sig några timmar senare. För nu ska vi åka dit.

12 000 spelare

Ungdomsakademin inne i stan stod klar samma år som a-lagets träningsbas. Den kostade 600 miljoner kronor att bygga och när Sportbladet guidas runt av Marina Eremenko på det pedantiskt skötta området förstår vi varför.

Här inne bor, tränar och studerar drygt 300 grabbar (inga tjejer) från Krasnodar-regionen i åldern 11 till 17 år.

Klubben har en hel del spelare att välja bland.

– Vi har 12 000 spelare från fem år och uppåt ute i regionen som vi håller koll på, berättar akademins sportchef Maxim Savostin.

De 12 000 ungdomarna, som administrativt också räknas in i akademin, är fördelade på 25 filialer och utgör därmed troligen världens största akademi.

De 300 mest lovande väljs ut och gnuggas här på akademin av 42 heltidsanställda tränare. Klubben har ytterligare 90 tränare på full tid ute i regionen.

Här lever barnen nästan som vuxna fotbollsproffs, förutom att de går i akademins egen skola. Akademin är som ett eget litet samhälle, eller snarare ”gated community”, med höga staket och vakter vid varje ingång.

Spelarna bor två och två i tio genomdesignade bostadskomplex med 30 ungdomar i varje. I varje bostadshus finns en husmor som ser efter dem. Barnen bär skoluniform på dagarna och klubbens kläder på fritiden – och träningarna förstås. De får allting tvättat och alla måltider serveras i en matsal i tre våningar.

I den ena delen av den stora huvudbyggnaden finns skolan, i den andra sitter fotbollsavdelningen med alla tränare och all administration. Här finns också det medicinska centret med alla tänkbar modern utrustning och 24 anställda läkare och fysioterapeuter.

I en av byggnaderna finns en 25-metersbassäng.

– För rehab, inte för att leka i, säger Eremenko.

Det finns också hotellrum för föräldrar på besök och tränare utifrån som inte hunnit skaffa sig något boende i stan.

Föräldrarna behöver inte betala något för att deras barn går här.

Driftskostand: 90 miljoner kronor

Man slås av hur rent och fräscht allting är. Skolor brukar annars snabbt slitas men trots att den stod klar 2010 ser det ut som den invigdes i går.

– Totalt har akademin 500 anställda, berättar Marina.

Det kostar cirka 90 miljoner kronor om året att driva akademin som är utspridd över 28 hektar (motsvarande ungefär 56 fotbollsplaner).

Totalt har akademin tillgång till 17 fullstora planer, varav tre har konstgräs och en är en liten arena med plats för 1500 åskådare där klubbens U21- och reservlag spelar sina hemmamatcher. Dessutom finns det två inomhushallar med fullstora planer när vintern blir för bister. Vi ser också två mindre planer, med sarger runt om, som är anpassade för målvaktsträning.

TALANGERNAS ANALYSERAS. I stort sett varenda träning filmas.

Ingenting lämnas åt slumpen.

– I princip varenda träning videofilmas för att sedan analyseras både för tränarnas och spelarnas skull, säger Eremenko.

Nästan alla spelare kommer från regionen och blir intagna det året de fyller elva. Men man kan göra undantag för någon jättetalang som är äldre eller som man upptäcker i någon annan region.

Men bara för att man kommit in är det inte säkert att man får vara kvar tills man är 17 år.

Håller man inte måttet fotbollsmässigt eller beter sig illa blir man utslängd.

– Vi har slängt ut pojklandslagsspelare på grund av dåligt beteende, säger sportchefen Savostin.

Pelé, Putin och Capello

Enligt Savostin finns det ingen direkt förebild bland Europas storklubbars akademier.

– Vi har besökt många klubbar men vi har inte kopierat något från en specifik klubb. Vi vill göra det på vårt sätt, säger han.

På hans kontor hänger bilder från när de förra ryska förbundskaptenerna Guus Hiddink respektive Fabio Capello, som slog fast att akademin är en av världens främsta, var på besök. Det tredje inramade fotot är från när legendaren Pelé kollade in akademin och i våras var Rysslands president Vladimir Putin och Fifa-basen Gianni Infantino här.

– Jag får mycket mer tillfredsställelse från akademin än a-laget därför att a-laget är mycket mindre beroende av mig, har Galitskij sagt.

– Den intressantaste årgången för oss är den som är född 2003 för de har tränats i akademin sedan de började spela fotboll

Känner ni press att leverera spelare till a-laget, herr Savostin?

– Nej, vi väntas leverera resultat om åtta-nio år. Det här är fortfarande en ung akademi. Men vi är stolta över vårt U19-lag som går väldigt bra i Uefas Youth League i höst. Åtta av spelarna där spelar i ungdomslandslaget. Men en del av dem har kommit sent till akademin.

Men i framtiden ska alltså alla i förstaelvan ha gått genom hela akademin?

– Det är huvudmålet och presidentens dröm. Det är grunden för vår existens.

Är det möjligt?

– Ja.

Det tror Granqvist, som besöker akademin då och då, också.

– Man har alla förutsättningar. Jag tror att Galitskij kommer att lyckas. Han är väldigt bestämd med saker och ting, säger ”Granen”.

I mars i år blev 20-årige Ilja Zhigulev den förste spelaren från akademin att spela i ligan. Han kom in på akademin samma år den invigdes. I ligapremiären i höstas debuterade 17-årige Magomed Suleyman, som kom från Dagestan till akademin när han var 13 år.

Granqvist tycker att de skulle få en permanent plats i a-truppen.

– De har gjort det väldigt, väldigt bra. Jag har varit på klubben om att de ska flytta upp dem på riktigt. Jag minns själv vad det betydde när jag kom upp i HIF:s a-trupp. Men presidenten är lite återhållsam där och har flyttat tillbaka dem till akademilaget.

”Arenornas Ferrari”

Efter att a-lagets träningsbas och akademin var på plats började Galitskij smida planer på en ny stadion.

Den tog bara tre år att bygga, vägg i vägg med akademin, och invigdes i oktober i fjol.

Fram tills dess hade klubben spelat på derbyrivalen Kubans stadion, en klassisk östatsarena. Med den nya arenan, med plats för 34 000 åskådare, dubblades publiksnittet direkt till 22 000.

Återigen har Galitskij inte sparat på någonting.

Arenan kostade över tre miljarder kronor att bygga och är en av världens absolut dyraste om man räknar kostnad per åskådarplats. Den har titulerats ”arenornas Ferrari”.

Arkitekturen för tankarna till Colosseum i det antika Rom. Så kallas den också ”Galiseum” i folkmun.

Bland faciliteterna finner vi en fryskammare intill hemmalagets omklädningsrum, där spelarna går in i minus 110 grader i ett par minuter för att kroppen ska återhämta sig snabbare efter matchen.

I taket hänger enorma infravärmeaggregat som värmer åskådarna och ovanför översta etaget, just under taket löper en enorm videoskärm på 4800 kvadratmeter runt hela arenan. Där visas höjdpunkter och repriser.

Arenan har blivit stadens stora turistmål.

– Det finns inte så mycket annat att se i staden, säger vår guide Marina Eremenko.

ANNONS EXTERN LÄNK

Malmö FF möter regerande CL-mästaren, Chelsea FC ikväll! – se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Fifa-bossen Gianni Infantino och ryske presidenten Vladimir Putin besökte akademin och arenan i maj.
Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FC Krasnodar

Andreas Granqvist