Chiellini: Få lag spelar bättre än Sverige

Foto: TT

avJohanna Frändén

FOTBOLL

FLORENS. Bilden av svenska landslaget är kompakt i Italien: Ett välorganiserat, fysiskt starkt lag som alltid gör jobbet.

– Det är verkligen en komplimang när jag säger det. Få lag spelar 4-4-2 bättre än Sverige, det går nästan inte att teckna linjer rakare, säger Giorgio Chiellini till Sportbladet inför första playoff-mötet.

Med två dagar kvar till matchen i Solna var det Daniele de Rossis och Giorgio Chiellinis tur att möta medierna på träningsanläggningen i Coverciano.

Romakaptenen De Rossi poängterar att dubbelmötet blir ett ställningskrig:

– Det är två matcher där man inte får göra något fel. Visst handlar det om att ge allt fysiskt, men framför allt vara noggranna taktiskt och organisatoriskt. Vi måste vara mycket vaksamma. Det skulle vara en fläck på CV:t att missa VM.

”Alltid en fördel”

Är det skönt eller jobbigt att ställas inför ett Sverige med mindre kända spelare, jämfört med tidigare årgångar med Ibrahimovic och Henrik Larsson?

– Att Ibrahimovic inte är med är alltid en fördel. Inte ens om han vore 40 år gammal och hade brutit benet hade jag velat möta honom. Men Sverige är vare sig anonyma eller lätta att slå. De har flera spelare runt om i ligorna i Europa. För mig är VM väldigt viktigt, och då har jag redan spelat tre stycken. Då kan man tänka sig hur viktigt det är att gå dit för dem, som inte haft samma möjlighet tidigare, säger De Rossi till Sportbladet.

Av dagens svenska landslagsspelare är Albin Ekdal den med mest erfarenhet från Serie A, efter att ha börjat den internationella karriären i Juventus med bland annat Giorgio Chiellini.

Det hindrade inte Ekdal att jämföra Juventusförsvararen med ”ett svin på planen” inför Sveirges gruppspelsmatch mot Italien i EM förra sommaren. Chiellini är mer diplomatisk.

– Jag har sett Albin växa upp och tog honom ofta till träningen i Juventus. Det är en bra kille, han har kvalitéer, även om han har haft svårigheter på slutet (just nu plågas Ekdal av en ryggskada som gör honom osäker till spel mot Italien, reds. anm). Men om han är tillgänglig är han viktig, han är intelligent som spelare. Jag har jättefina minnen av honom, säger Chiellini.

”Forsberg håller hög kvalité”

Det pratas ofta om Sverige som ett ”fysiskt” och ”välorganiserat” lag. Vad tycker du de har för andra styrkor?

– Att prata om organisationen handlar inte om att förminska Sverige, det är tvärtom en komplimang. Det finns få lag som spelar 4-4-2 bättre, det går knappt att teckna deras linjer rakare. De arbetar hårt och med en stor insats av alla. Det här är trots allt ett lag som höll Frankrike, med 25 världsspelare, på halster ända till slutet av kvalet, säger Chiellini till Sportbladet och räknar upp några spelare som Italien får se upp med:

– Forsberg håller hög kvalité, vi mötte honom redan i Malmö med Juventus (i Champions League, säsongen 2014/15) och redan då var han bra, nu är han ännu bättre. Lindelöf har gått till en storklubb i Manchester. Sverige har flera spelare i stora klubbar i Europa.

Sverige–Italien – superfakta 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Italien