Asllanis nya kritik mot Fifa: ”Deras svar är ett skämt”

Av: Johannes Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Fifa besvarade Kosovare Asllanis kritik gällande deras ekonomiska prioriteringar.

Men landslagsstjärnan ger inte mycket för det svaret.

– Det är skämt. Jag skrattade lite när jag läste det, säger Asllani, som också skickar en passning till Uefa.

Kort bakgrund:

I onsdags riktade landslagsstjärnan Kosovare Asllani, 28, kritik mot Fifa, internationella fotbollsförbundet, och deras budgetfördelning.
Så Fifa öronmärkte 4,5 miljoner dollar för The Best-galan. Budgeten för att utveckla den globala damfotbollen (i 209 länder)? 5,1 miljoner dollar", skrev Asllani.

Fifas medieavdelning skrev ett svar till LFC-mittfältaren och där gick bland annat att läsa att de skurit ner på budgeten för The Best-galan jämfört med tidigare år.

LÄS VIDARE

Ger inte mycket för svaret

När Sportbladet pratar med Asllani är hon glad över att ha fått respons från Fifa.

– Jag fick svar och det betyder att jag har en röst och de hör, och förhoppningsvis, respekterar det jag säger. De hade kunnat skita i att svara, säger hon.

Men själva innehållet i Fifas svar ger hon inte mycket för.

– Deras svar är ett skämt. Svaret som de skrev är väldigt flummigt. Jag skrattade lite när jag läste det. De har missförstått mig. Jag bryr mig inte om hur mycket pengar de slösar på galan. Jag bryr mig om hur lite de spenderar på damfotbollen. Där är den största frågan, och där är dags att det blir ändring, säger hon.

I sitt svar skrev Fifa även att de 5,1 miljoner dollar som Asllani nämnde i sin tweet bara är en liten del i förbundets satsning på damfotboll.

– De snackade om U17 och sådana grejer, men hur mycket pengar lägger de där? Det är ett väldigt flummigt svar, säger Asllani och tillägger:

–  Sedan kan man fortsätta sitt korståg och prata Uefa (europeiska fotbollsförbundet). För klubbarna som är med i Champions League är utgifterna större än vad vi får in. Vilket år lever vi i tänker jag? Där ligger problemen och därför får vi problem som exempelvis Danmarkskonflikten. Allt är en röd tråd, och allt börjar hos de stora jättarna och det är där man måste få till en förändring, säger Asllani.

”Gör det jag kan”

Hur känner du kring kampen mot ”de stora jättarna”. Är du optimistisk inför framtiden?

– Lite mitt emellan. Jag hoppas att det kommer ge gensvar, men man vet aldrig. Jag gör det jag kan i alla fall.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN