Helsingborgs IF

Avslöjar: 18-åring åtalas för försök till misshandel av Jordan

Ytterligare tolv män åtalas i huliganattacken

Av: 

Johan Flinck

Johanna Bäckström Lerneby

FOTBOLL

HELSINGBORG. Huliganattacken på Olympia får nu sitt rättsliga efterspel.

Sportbladet kan avslöja att en 18-årig man åtalas för försök till misshandel av Jordan Larsson.

Ytterligare fyra män åtalas för att ha ofredat fotbollsstjärnan.

– Det var mycket obehagligt, säger Jordan i polisförhören.

Det var direkt efter att Helsingborgs IF förlorat kvalet mot Halmstads BK hemma på Olympia den 20 november som de mycket uppmärksammade händelserna inträffade.

Då tog sig ett antal maskerade män in på planen och attackerade anfallaren Jordan Larsson som hade gått bort mot klacken för att tacka för stödet.
Bland annat drog man av Larsson matchtröjan och knuffade honom.

I februari stod det klart att polisen, med hjälp av övervakningsbilder från Olympia och underrättelsearbete, lyckats identifiera ett 20-tal av männen som stormade planen.

Fått tillträdesförbud

De belades direkt med tillträdesförbud, vilket innebär att de portförbjuds i mellan sex månader och upp till två år från samtliga svenska idrottsanläggningar när det spelas matcher i de två högsta serierna, samt landskamper och cupmatcher.

Nu kan Sportbladet, efter att tagit del av åtalet, avslöja att flera av dem åtalas för försök till misshandel eller ofredande mot Jordan Larsson och en av publikvärdarna.

En 18-åring hemmahörande i Perstorp åtalas för försök till misshandel av Larsson.

”NN har försökt skada Jordan Larsson genom att kasta en hopfällbar stol på honom. Stolen har inte träffat. Fara för brottets fullbordan har förelegat och endast varit utesluten av tillfälliga omständigheter. NN begick gärningen med uppsåt ”, skriver åklagaren.

Jordan: ”Mycket obehagligt”

Ytterligare fyra män, mellan 18 och 34 år, åtalas för att ”gemensamt och i samförstånd ofredat Jordan Larsson dels genom att handgripligen antasta honom med knuffar dels genom att de gemensamt och i samförstånd slitit av honom hans matchtröja”.

– Jag har fått höra och vet vilka vissa av dem är, sa Larsson till Sportbladet i en intervju i mars.

I förhöret med Jordan, som hölls nio dagar efter attacken, säger han ”att det var mycket obehagligt när flera maskerade personer kom emot honom. Det var mycket intimiderande”.

Försökte misshandla publikvärd

Larsson berättar också att det kändes som att om han inte skulle tagit av sig tröjan ”så hade något hänt” och om han hade börjat springa i det läget så hade det blivit värre, att ”flera hade kommit in på plan än de som var där och om de hade sett att han blivit rädd så hade det triggat dem mer”.

På fråga om Jordan var rädd så svarar han att ”det kan man säga men att det var mest obehagligt”.

Förutom de här fem männen åtalas ytterligare åtta för brott mot ordningslagen då de beträtt planen eller området som begränsar planen.

Fyra män, bland annat 18-åringen som åtalas för försök till misshandel av Larsson, åtalas också för att ha tänt bengaler.

En 31-årig helsingborgare åtalas för försök till misshandel av en publikvärd då han ska ha kastat ett reklamstag av metall på henne.

Samtliga åtalade nekar i förhören.

Henke: ”Trängd och hotad”

Tränaren Henrik Larsson var också inblandad i händelserna men från de situationerna finns inget åtal mot någon.

Henrik har förhörts som vittne. Där berättar han att han ”kände sig trängd och hotad”, och han beskriver det som att det var en oerhörd aggressivitet i luften. men han såg aldrig vad som hände med Jordan.

Precis som sonen funderade han också på att springa därifrån men att det förmodligen skulle bli värre. I stället ”kommer han snabbt fram till att om det är någon som kan få stopp på supportrarna från att genomföra en fullvärdig planinvasion så är det han.” Därför bestämmer han sig för att ”hålla ställningarna” även om han ”kände sig både rädd och trängd”.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Helsingborgs IF

LÄS VIDARE

Jordan Larsson: ”Lättnad att inte ha pappa som tränare”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helsingborgs IF

Jordan Larsson

Henrik Larsson

Allsvenskan i fotboll