Jansson: ”Man är sjuk på det sättet”

Nye sportchefen jagar spelare

avPatrik Brenning, Per Bohman

FOTBOLL

Det räckte med ett samtal från Hammarby.

Sedan började Jesper Janssons hjärna koka av tankar kring möjliga transfers till Bajen.

– Man är sjuk på det sättet. Det är en yrkesskada, säger den nya sportchefen.

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Jesper Jansson var sportchef för Helsingborgs IF under sex år innan han sade upp sig i augusti 2014. En tid som gav stora framgångar med trippeln 2011 som absolut höjdpunkt men där de stora investeringarna i efterhand också visade sig bli kostsamma för HIF som med ekonomiska problem ramlade ur allsvenskan förra säsongen.

”Koncentrera mig på transferfönstret”

Nu är Jansson själv, efter en kort sejour som chefsscout i danska FC Köpenhamn, tillbaka i allsvenskan. På fredagen presenterades 46-åringen som ny sportchef i Hammarby – precis som Sportbladet tidigare avslöjat.

– Jag ser en jättepotential i Hammarby. Om fotbollen kan närma sig det övriga, som stödet, intresset och som jag förstått nu också övriga bitar än sporten, ser jag det som en otrolig utmaning helt enkelt, säger Jesper Jansson.

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅ N

Jansson har skrivit på ett treårskontrakt och får i Hammarby ansvaret för alla spelare samt ledare i a-laget.

– Det var mitt förslag att skriva ett avtal (snarare än en anställning). Då kan vi se efter tre år om vi gjort ett bra jobb och kan diskutera en fortsättning, eller så skakar vi hand och går vidare åt olika håll, säger han och fortsätter:

– Jag har erfarenheten och varit med rätt så länge framförallt inom skandinavisk fotboll. Jag vet att jag kan branschen. Mitt huvudsyfte nu är att koncentrera mig på transferfönstret till sommaren.

”Oerhört bra rykte i Danmark”

Han har dock sedan länge haft tankar på nya spelarförvärv. Redan första gången han hörde av Hammarby – när vd:n Henrik Kindlund gjorde en första intressekoll med Jansson – började tankarna surra.

– Man är sjuk på det sättet. Det är en yrkesskada. Samtidigt vill jag lära känna miljön i Hammarby och inte gå för fort fram.

Smålänningen, som till en början kommer ha sin bas i Helsingborg, har genomfört två möten med tränaren Jakob Michelsen. Han känner redan att det finns en samsyn mellan de båda om hur Bajen ska skötas.

– Jakob har ett oerhört bra rykte i Danmark. Han har gjort fantastiska resultat där. Framför allt gillar jag att Jakob är danskt tydlig. Det är alltid bättre att vara rak och säga vad man tycker och känner. Allt ska inte alltid lindas in i bomull.

Jakob Michelsen har tidigare uttryckt en önskan om att den nya sportchefen verkligen ska få – och ta! – mandatet att bestämma.

Är du den sportchefen?

– Jag förstår honom, för den här rollen som sportchef kan vara lite luddig. Det är olika i olika klubbar. Men jag har tryckt hårt på det: velat ha klart för mig vilket mandat, vilka befogenheter och vilken roll jag har. Det är jätteviktigt att ha klart för sig.

Förflutet hos rivalerna

Jansson, som ersätter Mats Jingblad på Hammarbys sportchefsstol, har en diger erfarenhet av stockholmsfotbollen från sina många framgångsrika år som spelare. Som försvarare representerade Jansson först AIK 1994-1995 innan han i en mycket infekterad övergång – och efterföljande allvarliga hot från supportrar – tog steget vidare till Djurgården.

Jansson inser också att valet att nu arbeta för en tredje stockholmsklubb kan ses som känsligt av vissa, men sportchefen parerade försiktigt alla frågor kring ämnet.

– Man måste respektera känslor och allt men samtidigt går vi in i det här med ett uppdrag och det är ett yrke som vilket annat som helst. Fotbollen fungerar som så att man byter klubbar. Jag respekterar givetvis att det kan röra upp känslor och sådant men grundtanken är att man ska fokusera på sin egen klubb och resultaten på planen.

Spelarkarriären innehöll förutom en landskamp också spel i klubbar som norska Stabaek, belgiska Genk och Helsingborgs IF.

Utöver Jesper Jansson presenterade Hammarby även Ola Larsson som ny teknisk direktör med ansvar för mer övergripande strategiska frågor kopplade till akademin och dess samarbete med a-laget.

ARTIKELN HANDLAR OM