Fotboll

Ex-landslagsspelare talar ut om sexuella övergreppen

Av: 

Nils Rahm

Jonatan Pinheiro Diamant

FOTBOLL

Efter 35 år öppnar Irlands förbundskapten upp om en mörk tid under sin karriär.

Vera Pauw, 59, berättar att hon blev sexuellt utnyttjad av tre personer som varit anställda på det nederländska fotbollsförbundet.

”Inte ens de som står mig närmast har känt till våldtäkten”, skriver hon på Twitter.

PLUS: Sportbladets profiler: Så slutar fotbolls-EM – de tar guld


Vera Pauw hade en lång landslagskarriär som spelare. Mellan 1984 och 1998 representerade hon det nederländska landslaget.

Nu talar hon ut om övergrepp som hon blev utsatt för under sin karriär. Via sociala medier berättar Pauw att en person som varit anställd på det nederländska fotbollsförbundet våldtog henne när hon var aktiv som spelare.

”I 35 år har jag hållit en hemlighet för världen, för min familj, för mina lagkamrater, mina spelare, mina kollegor och – vilket jag kan nu acceptera – för mig själv”, skriver hon på Twitter.

Vera Pauw under VM-kvalet mellan Sverige och Irland tidigare i år.

”Min berättelse är verklig och sann”

Dessutom skriver hon att två andra personer som varit tjänstemän på förbundet utnyttjade henne sexuellt.

”Inte ens de som står mig närmast har känt till våldtäkten jag utsattes för av en framstående fotbollsspelare när jag var en ung spelare. Senare blev jag utsatt för två sexuella övergrepp av två andra män”, skriver Pauw.

I dag är hon förbundskapten för det irländska damlandslaget och Irlands fotbollsförbund har nyligen gått ut med ett uttalande där de stöttar Pauw. 59-åringen menar dock att hon försökt att ta ärendet vidare i Nederländerna – utan att det gett något resultat.

”Lita på mig, min berättelse är verklig och sann. Jag förstår att strålkastarljuset kommer riktas mot mig nu när jag går ut med det, men jag hoppas att andra unga fotbollsspelare och ledare, som varit med om något liknande som jag drabbats av, känner sig modiga nog att kliva fram och dela med sig av sina upplevelser”, skriver Pauw.

Förbundet: ”Borde gjort saker annorlunda”

Vera Pauw skriver också att hon lämnat in fem anmälningar till KNVB (nederländska fotbollsförbundet) och hon har anmält de sexuella övergreppen till nederländsk polis.

KNVB erkänner att de inte agerade tillräckligt snabbt när Pauw lämnade in en anmälan 2011. En oberoende utredning har inletts för att ta ärendet vidare.

”Den här utredningen har visat att KNVB borde ha gjort en del saker annorlunda. Tyvärr har Vera blivit utsatt för flera felbedömningar och skadliga kommentarer av tidigare anställda”, meddelar det nederländska förbundet i ett uttalande till Reuters.

Förbundet undersöker nu ifall Pauw ska kompenseras med någon form av ersättning.

Försvarar sig: ”Tusen procent”

Den man som pekas ut för våldtäkten i nederländsk media är den tidigare tränaren Piet Buter. Han har varit i flera nederländska klubbar och var även scout för Southampton för tio år sedan.

– Om jag har skadat någon så är jag väldigt ledsen. Men det jag hör nu… Det här kan helt enkelt inte vara sant. Det är inte så jag är skapt. Det vet min familj, det vet mina vänner och bekanta. Jag är helt chockad, säger Buter till AD.

Han erkänner dock att han hade ett förhållande med Vera Pauw.

– Jag ångrar att det någonsin började. Det var inte smart och det gjorde min fru ledsen. Efter några veckor avslutade jag affären på eget initiativ. Jag valde min familj, vilket jag är väldigt nöjd med än i dag.

Han säger att han inte minns så mycket och att “gamla minnen kan kan leva sitt eget liv”.

– Men en sak vet jag med tusen procents säkerhet: Ingenting hände utan ömsesidigt samtycke, säger Buter till AD.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Nederländernas damlandslag i fotboll

Irlands damlandslag i fotboll