Seger fick revansch när Sverige krossade Georgien

GÖTEBORG. Sverige vann ohotat mot Georgien med 4–0 på Gamla Ullevi.

Det är blågults andra trepoängare i VM-kvalet, men den största glädjescenen utspelade sig när Caroline Seger kyligt satte 3–0 på straff och tog revansch för OS-finalens bittra straffmiss.

– Jag kan släppa det nu, säger hon efteråt.

Sverige har nu – som väntat – fått med sig två trepoängare från sina två första VM-kvalmatcher efter att ha besegrat Slovakien och Georgien med 1–0 respektive 4–0.

Precis som i den första kvalmatchen skapade de svenska damerna chans på chans, läge på läge (totalt 40 avslut på hela matchen, enligt förbundskaptenen Peter Gerhardsson) – men var inledningsvis för otajmade i avsluten för att få utdelning.

Det dröjde till den 40:e minuten innan Sverige fick fart på målskyttet genom ett hårt skott av Filippa Angeldahl. Kort därpå klackade Magdalena Eriksson in 2–0.

Seger fick straffrevansch

I den 84:e minuten fälldes Caroline Seger och fick skjuta straff.

Glädjen var påtaglig inte bara hos lagkaptenen utan i hela laget när inte bara 3–0 var ett faktum, utan det också stod klart att straffskyttet funkar som det ska trots mardrömssituationen i OS-finalen där hon missade straffen.

– Det kommer tillbaka minnen, känslor… men man måste gå vidare. Så det är skönt att få sätta en straff så tidigt (efter OS-finalen) och framför Sveriges fantastiska fans. Det är en otrolig lättnad, säger hon på ett presskonferens efter matchen.

De 3000 åskådarna på Gamla Ullevi i Göteborg bjöd på ett öronbedövande jubel – och glädjerusiga lagkamrater firade straffen stort ihop med Seger.

”Pressen lika kännbar”

När hon klev fram för att slå den var det med samma inställning som i Tokyo.

– Visst, det var inte en OS-final. Men idag var pressen lika kännbar. Sedan var det väldigt känslomässigt att höra alla på läktaren och sedan få trycka dit den… jag kan släppa det nu.

Just straffläggning kan man öva på hur mycket som helst, säger hon. Men det är aldrig samma sak att göra det i stundens hetta.

– Det är ett väldigt speciellt ögonblick. Det är mycket som händer i själ och hjärta. Det går inte att förklara.

Gerhardssons hyllning

– Det var en oerhört imponerande prestation, både som människa och som spelare. Jag vet inte hur många som hade klarat det… varken på herr- eller damsidan, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson om straffen.

– Det var häftigt. Det säger något om henne som människa.

Det blev även Caroline Seger som på tilläggstid gjorde 4–0.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.