Wendt: ”Existerar inte i min värld att vi åker ur”

GÖTEBORG. Oscar Wendt, 35, hade 244 matcher i Bundesliga, 27 i Champions League och en vaccinationsspruta.

Inget gjorde honom immun, varken mot covid eller misslyckandet hittills i IFK Göteborg.

– Här hemma lever jag närmare klubben och resultaten. Då gör det extra ont nu, säger vänsterbacken.

18 juli gjorde Oscar Wendt och Marcus Berg comeback i allsvenskan hos IFK Göteborg efter många år utomlands.

Med fem mål är Berg en av få Blåvittspelare som får godkänt sedan dess. För gode vännen Oscar Wendt har hans sju allsvenska matcher hittills varit långt från någon succé.

– Jag är den förste att erkänna att jag inte har fått ut det jag vill och förväntar av mig själv. Det finns mycket mer att ta ut. Jag hoppas jag får ut det mer kontinuerligt i de matcherna som är kvar, säger Wendt när han tillsammans med Sportbladet slår sig ned i det tillfälliga solskenet i en vit trädgårdsstol på utsidan av Kamratgården efter fredagens träningspass.

Vad är det som inte har funkat?

– Jag har varit upp och ner, för ojämn. Stundtals har jag varit bra, stundtals absolut inte bra. Det är inget att hymla med.

Marcus Berg och Oscar Wendt.
Marcus Berg och Oscar Wendt.

Mästare och CL-spel

Sedan Wendt lämnade IFK Göteborg 2006 har han blivit dansk mästare fyra gånger, dansk cupmästare, spelat 244 Bundesliga- och 27 Champions Leaguematcher med Borussia Mönchengladbach och representerat A-landslaget 28 gånger.

Men varken det eller en vaccinationsspruta gav immunitet mot covid eller rejäla motgångar på planen vid återkomsten i IFK Göteborg den här sommaren.

Vad är din analys till att det har gått dåligt för dig på planen?

– Ingen aning egentligen. Det är en bra fråga. Jag har överarbetat vissa situationer. Det har blivit hackigt av olika anledningar.

– Jag kan ha teorier men jag vill inte använda det som en ursäkt, kanske som en delförklaring. Jag ska ändå spela bättre fotboll.

Oscar Wendt hann att ta en vaccinspruta mot corona men när hela familjen, hustrun Sandra och tre barn, fick covid så smittades även IFK Göteborgsspelaren. Först satt han i familjekarantän, sedan blev han lindrigt sjuk själv och missade då totalt tre allsvenska omgångar.

Sedan drog han på sig en lårskada och missade åter tre omgångar före VM-kvalpausen.

– Jag hade ett längre uppehåll innan jag kom hem i somras och började träna med Blåvitt, fick bara en träningsmatch och var inte i perfekt form när vi körde igång med allsvenskan. Sedan kom covid, lårskadan som höll mig borta före landslagsuppehållet ihop med att vi har inte funkat som lag. Det har inte varit någon bra kombination.

– De olika sakerna kanske har spelat in men jag tar smällarna och kritiken rakt på näsan. Jag har inte varit tillräckligt bra, säger han igen.

Hur mycket märker du av kritiken mot dig?

– Jag märker av det och har förståelse för det. Det är inte heller för att tona ner det, men eftersom kritiken är riktig så går det att acceptera. Jag har varit med såpass länge att jag vet vad som hör till den här branschen, att folk tycker. Det gör jag också när jag tittar på sport.

– Jag kan inte göra mer än träna hårt och försöka göra det bättre i nästa match och nästa match igen och igen.

Tuffare hemma i Sverige

Vad säger fans som du möter privat?

– Man märker att många bryr sig om IFK Göteborg. Det kan vara gliringar med glimt i ögat. Det är positiva uppmaningar med ett visst allvar. Stödet finns där. Jag tar hellre det än att ingen säger något. 

Var det svårare att återvända än du trodde?

– Ingen har trott att det skulle vara lätt att komma hem, men det finns många anledningar till att det inte har fungerat. Nu är det bara att acceptera situationen och försöka sitt hårdaste att göra något bättre av det. 

Oscar Wendt menar att motgångarna samtidigt känns tuffare nu än vid de få tillfällen det gick tungt under hans tid i FCK eller Mönchengladbach.

– Jag bryr mig på ett annat sätt än när jag var utomlands. Alla vi som har kommit hem har en genuin kärlek för IFK Göteborg.

– Till slut vänder det och då får man betalt för allt arbete man har lagt ner. Jag är hundraprocentigt säker på att det kommer vända, säger Wendt.

Är det inte en realistisk risk att IFK Göteborg åker ur allsvenskan?

– I min värld existerar inte den risken. Vi vet alla vilken situation vi är i och vi tar den på absolut största allvar men det finns inte i mina tankar att vi inte skulle spela i allsvenskan nästa år.

För att…?

– På grund av spelarna vi har, laget och klubben vi är utan att det på något sätt löser sig av sig självt. Vi måste prestera det vi faktiskt kan kräva av oss själva.

Med den senaste lårskadan bakom sig spelar han med stor sannolikhet i ödesmatchen mot Örebro SK i återkomsten till Gamla Ullevi inför storpublik under söndagen.

Över 14 000 biljetter är sålda i förköp (maxkapaciteten är cirka 18 000 åskådare) och efter Degerfors seger mot Halmstad har IFK Göteborg halkat ned till kvalplatsen, före ÖSK på nedflyttningsplats.

Vad vill du se av er mot Örebro?

– Jag vill att vi ska fungera som en enhet över 90 minuter. 

Vill Wendt inte svara på

Vad är det som har saknats i IFK Göteborg? Du har sett klubben både utifrån under många år och nu inifrån.

– Det är en helt annan diskussion som man kan ta efter säsongen. Det finns ganska många bitar som man kan skruva på, det finns massor. Just nu ska vi inte koncentrera oss på vad som har hänt eller vad som kommer hända. Det viktigaste är att fokusera på matchen mot Örebro. Vi ska vara i nuet. Allt annat får vi ta en annan dag. 

– Hur förväntningarna på IFK Göteborg har varit och är kontra verkligheten är något annat. Men vi har ändå inte presterat det man kan begära.

Hur långt tänker du kring din egen fotbollsframtid?

– Till matchen mot Örebro. Det är för mycket i potten. Vad som händer nästa år får vi ta när säsongen är över. Det är åtta matcher kvar, säger Oscar Wendt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.