Klart: Milos Milojevic får sparken av Malmö FF

Under eftermiddagen bekräftade Malmö FF Sportbladets uppgifter om att Milos Milojevic får sparken från sin post.

Daniel Andersson och Andreas Georgson tar över laget tills vidare.

– Daglig ledare är Andreas Georgson och vem som sitter på bänken och vem som tar ut laget gissar jag att de får diskutera sinsemellan, säger ordföranden Anders Pålsson.

Malmö FF förlorade mot litauiska Zalgiris Vilnius under onsdagskvällen och lyckades inte upprepa förra säsongens bedrift att sig till gruppspelet i Champions League.

Efter matchen ropade delar av hemmapubliken på tränaren Milos Milojevics avgång och morgonen efter hade han ett möte med sportchefen Andreas Georgson.

Enligt Sportbladets uppgifter var Georgson, sportdirektören Daniel Andersson och Malmö FF:s styrelse eniga om att ge Milojevic sparken och nyheten bekräftades sedan av klubben.

– Till alla spelare, ledare, hela organisationen och Malmö FF-familjen, ett stort tack. Tack till alla för deras insatser som ledde till att vi lyckades vinna svenska cupen. Jag kommer alltid att hålla det varmt i mitt hjärta liksom det starka och lojala stödet som vi hade från fansen i den matchen och alla andra matcher, säger Milojevic i ett pressmeddelande.

Ordföranden om beslutet

Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson motiverar beslutet för Sportbladet.

– Huvudanledningen är att de sportsliga prestationerna så väl i allsvenskan som i Champions League-kvalet inte har varit tillräckligt bra. Vi gör bedömningen att vi behöver ta in ny energi för att ta oss an den resterande delen i allsvenskan och Europa League-kvalet, säger Pålsson.

Var det energi som saknades eller handlade det också om något annat i ledarskapet?

– Jag tycker det är en helhetsbedömning. Jag tycker inte vi har fått de sportsliga prestationerna på plats och resultaten har inte heller varit tillräckligt bra. Jag tror många har sett att maskinen har hackat och förändringarna som har gjorts efterhand har vi inte fått effekt på.

– Sammantaget är det det som är anledningen, plus att vi vill ha in ny energi när vi fortfarande kämpar om guldet i allsvenskan och förhoppningsvis ska ta oss vidare till ett Europa League-gruppspel senare i höst.

Kan det vara så att Milojevic fortfarande hade varit rätt tränare på lång sikt men att ni tog beslutet för att få kortsiktiga resultat?

– Det är lite hypotetiska frågor kan man säga. Men bedömningen är att resultaten inte har varit bra och att vi måste få in ny energi i laget. Det är huvudanledningen till att vi gör förändringen. Sedan kan man bara spekulera i hur det hade sett ut på lång sikt och det finns säkert olika syn på det.

Den 39-årige serben kom till regerande svenska mästarna inför den här säsongen på ett tillsvidarekontrakt efter att kontraktet med Hammarby hade brutits. Anders Pålsson vet inte om MFF hade kunnat göra något annorlunda när man anställde Milojevic.

– Jag tror man ska vara ödmjuk när det gäller den biten. Att anställa personal är svårt, framför allt i sportbranschen när det gäller tränare. Man vet aldrig exakt hur förutsättningarna ser ut med ett lag. Man kan ha stora förändringar i truppen, man kan ha skador och resultaten kan gå emot, säger ordföranden.

”Vi har en lista”

Nu tar en tillfällig stab över truppen. Ansvarig för interimsorganisationen är Daniel Andersson och han delegerar den dagliga verksamheten med laget till Andreas Georgson.

– Båda känner Malmö FF väldigt väl. Båda har följt utveckligen i år och är väl insatta i truppen och hur laget spelar. Jag tror att det är en bra lösning under en kortare tid, säger Anders Pålsson.

Vem är det som tar ut laget?

– Ansvarig totalt sett är Daniel Andersson och hur de sedan fördelar arbetsuppgifterna är upp till dem. Daglig ledare är Andreas Georgson och vem som sitter på bänken och vem som tar ut laget gissar jag att de får diskutera sinsemellan.

– Det är ingenting som styrelsen i detalj reglerar, vem som tar ut laget.

Processen för att rekrytera en ny huvudtränare är påbörjad.

– Man vet aldrig hur lång tid det tar. Det får ta sin tid helt enkelt, vi har en lista som uppdateras kontinuerligt med intressanta namn men den får man gå igenom och se vilka som är tillgängliga och vilka som har intresse och möjlighet att vara kandidater i den här processen, säger Anders Pålsson.

Milos Milojevic.
Milos Milojevic.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.