Allsvenskan i fotboll

Här tar Bahoui AIK tillbaka i guldstriden

Av: 

Michael Wagner

Per Bohman

FOTBOLL

VARBERG. AIK missade jättelägen, men till slut spräckte Nabil Bahoui målnollan på bortaplan.

1–0 mot Varberg ger Gnaget nytt liv i allsvenska guldstriden.

– Nio mål nu, vi får se vad man landar på. Men vi fokuserar bara på att vinna matchen, säger han.

Allsvenskans äldste spelare hann med 30 sekunders spel på Varberg Energi Arena. Sedan satte sig Varbergsmålvakten Stojan Lukic, 41, ned i gräset och tog sig mot vaden. In med reservmålvakten Philip Mårtensson, 28, efter en minut.

En skada som gav fördel för mycket, mycket bortasvaga AIK?

Gnaget kom till Varberg utan seger i de sex senaste bortamatcherna och utan mål framåt i de tre senaste.

Missade målchanser

Men AIK visade sig klara av att bränna chanserna helt på egen hand.

Ett mer offensivt och snabbfotat AIK skapade många klara målchanser under första 45 minuterna där Nicolas Stefanelli hade de främsta lägena.

Anfallaren fick gyllene chanser efter fina förarbeten från Erik Ring och Zachary Elbouzedi, men inget av avsluten på mål.

Varberg saknade inte heller möjligheter och Robin Simovic träffade stolpen i en halvlek som märkligt nog stod 0–0 i paus. Tränare Jocke Persson var besviken på sitt lag.

– Det blev en semesterfotboll från vår sida. Man är där men ändå inte. Det märktes att AIK har möjligheten att vinna något, för de hade den där energin och aggressiviteten. Vi såg lite dumma ut i den första halvleken. Det var inte det Varbergs Bois som jag är van vid att se på hemmaplan, som tuggar fradga och är framåtlutade.

AIK inledde andra halvlek med samma melodi.

Stefanelli frispelade Nabil Bahoui men avslutet lyfte AIK:aren i ribban.

Nästa läge missade dock inte Bahoui. Vid bortre stolpen nickade 30-åringen in 1–0 för AIK efter ett fint inspel från Erick Otieno efter 62 minuters spel. Ett av många inläggsmål från just Bahoui den här säsongen.

– Hälften av mina mål har kanske varit nickar? Vi märkte ganska tidigt i år att vi är ett inläggslag. Förr om åren, i gamla AIK, var det inte så mycket inlägg. Man anpassar sig, säger han och fortsätter:

– Jag visste att jag skulle få många chanser. Jag missade mina två första, men jag visste att fortsätter vi spela bra så kommer målet komma. Vi har också jobbat väldigt hårt med vårt anfallsspel det här uppehållet. I dag var det ett stort steg framåt i dag med offensiven.

Larsson avstängd

Hemmalaget satsade framåt i jakten på kvittering mot ett mer defensivt kontrollerat AIK, som relativt bekvämt höll undan och tog tre helt nödvändiga poäng i den allsvenska toppstriden. Bahoui var framför allt nöjd med lagets anfallsspel.

– Vi står högt på motståndarna. Vi står högt mot Varberg. Backlinjen står nästan hela vägen in på deras planhalva. Då anser jag att AIK är som bäst. ”Gamla” AIK, typ 2013–14, stod vi högt och bara anföll, anföll och anföll. I dag fick jag en känsla av att vi är på rätt väg. Det som är AIK, med trycket och fansen och momentum.

1–0-segern innebär att AIK återtar tredjeplatsen i tabellen, två poäng efter Malmö FF och på samma poäng, 53, som Djurgården som dock har en match mindre spelad.

Tätt bakom AIK skuggar Gnagets nästa motståndare, Elfsborg (52 poäng). I den svåra bortamatchen i Borås får AIK klara sig utan nyckelspelaren Sebastian Larsson efter att mittfältaren dragit på sig säsongens 12:e (!) varning och därmed är avstängd på nytt.

Varbergs målvakt Stojan Lukic skadade sig redan i första minuten.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Allsvenska matchen avbröts efter snökaos

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Robin Simovic

Varbergs BoIS

Nabil Bahoui

Sebastian Larsson

Malmö FF