Gif Sundsvall tillbaka i allsvenskan

”Giffarna” är tillbaka.

Laget reste sig efter en mardrömsstart – och spelar allsvensk fotboll 2022.

– Jag älskar den här klubben, säger Sundsvallikonen David Myrestam i tårar.

Sundsvall är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 2019. Det såg lördagens 1–1 hemma mot Öster till.

– Det är någonting fantastiskt vi gjort. Att få ro detta i hamn med denna grupp och dessa människor. Jag vågade knappt drömma om detta, säger en gråtandes David Myrestam till Sportbladet.

Ikonen som gjort över 200 matcher för klubben fick avsluta sin sista hemmamatch i karriären på vackrast möjliga vis.

– Det är kroppen som sätter stopp. Jag har gjort sex operationer, fyra i knäet. Man vill inte att det ska ta slut. Det gör ont i hjärtat... Men jag hade inte kunnat drömma om ett bättre avslut, säger han.

Ett tag såg man ut att få lägga champagnen på kylning. Sundsvall behövde en poäng för at bli allsvenskt redan på lördagen. Men närmsta utmanaren Helsingborg tog ledningen mot Örgryte, medan Sundsvall hamnade i underläge mot Öster.

”Jag kommer aldrig glömma detta”

Då landade bollen vid Erik Anderssons fötter i den 38:e matchminuten. Han visade inga prov på nerver, utan placerade säkert in kvitteringen. Ett mål som skulle visa sig räcka.

Giffarnas drömnamn i allsvenskan 2022: ”De är välkomna hem”

Efter det var Sundsvalls allsvenska avancemang aldrig hotat på allvar. Vid slutsignalen svallade känslorna och ett stort firande utbröt. Flera bärande pelare grät. Bland annat ikonen Myrestam, som fick stående ovationer när han blev utbytt med sekunder kvar.

– Det är inte såklart inte varje dag det händer. Som mittback som sällan gör mål. Jag kommer aldrig glömma den här dagen, säger han.

Hur mycket betyder Gif Sundsvall för dig?

– Den betyder så oerhört mycket när man varit här från start. Att jag får avsluta här och att jag spelat majoriteten av min seniorkarriär här. Jag kommer sakna de fina relationer jag har i föreningen. Det fanns ingenting annat än att avsluta här.

”Hela Sundsvall kan vara stolta”

Även tränare Henrik Ahlstrand kämpade mot tårarna efter slutsignalen.

– Vi drar alla åt samma håll och bryr oss om varandra. Hela Sundsvall kan vara stolta över detta lag, säger han till Discovery +.

– Jag är så otroligt lycklig Jag börjar bli gammal så man vet inte om man kommer få uppleva sådana här känslor på en plan igen. Att få göra det inför fullsatta läktare... Jag är bara så jävla glad och rörd, säger den gråtmilde lagkaptenen Pontus Engblom i Discovery +.

Därmed gör man Värnamo sällskap i svensk herrfotbolls finrum nästa säsong. Helsingborg får ställa in sig på att lösa kvalplatsen, efter att mötet med Örgryte slutat 1–1.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.