Allsvenskan i fotboll

Allsvenskans äldste avgör guldstriden: ”Lyfta på hatten för gubbajäveln”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

BORÅS. Elfsborg hade en jättechans att hänga på i guldstriden.

Då räddade allsvenskans äldste spelare, Varbergsmålvakten Stojan Lukic, 41.

– Det är bara att lyfta på hatten för gubbajäveln, säger tränaren Jocke Persson.

Elfsborg behövde sannolikt en seger mot Varbergs Bois för att hänga kvar i guldstriden när värsta konkurrenterna riskerar dra ifrån med en match mindre spelad.

Men det var Varberg som låg närmast segern i 0–0-matchen när gästerna skapade betydligt fler heta chanser på Borås Arena.

Jätteräddning av Lukic

Ändå kunde Elfsborgsinhopparen Jacob Ondrejka ha avgjort. Men då gjorde allsvenskans i särklass äldste spelare, Varbergsmålvakten Stojan Lukic, som fyller 42 år i december, en klassräddning.

Varberg är på väg att klara kontraktet med råge. Det låter mer tveksamt på tränaren Jocke Persson att klubben kan få Lukic att skriva på ett nytt kontrakt och fortsätta karriären mellan stolparna.

– Nu är det slut efter detta året, det får räcka, annars får han för fan skilja sig. Det var hårda förhandlingar in i det sista inför detta året, jag tror inte jag vågar ställa frågan igen, förklarar Jocke Persson som bara Jocke Persson kan göra och fortsätter:

– Stojan får slita med familjelivet när man spelar allsvensk fotboll och är mäklare. Han säljer hus som fan också. 

Varbergstränaren konstaterar om 41-åringens fysik:

– Det är ett monster. Den kroppen skulle man ha lånat ett par dagar. Vissa matcher har han knappt slängt sig, då gör man mycket bra som målvakt om man kan styra och ställa så man inte får så mycket skit på sig.

Joakim Persson.

Inkallad under sommaren

Lukic hade lagt av inför den här säsongen men ingick i Varbergs trupp under våren, tränade med laget sporadiskt när det inte gick att få ihop fotboll, mäklarkarriär och familjeliv.

– I somras ringde Jocke och sa att han ville ha med mig på riktig igen, säger Lukic. Jag tog ett snack med min sambo och arbetsgivare och de sa ”Kör”.

Vad händer efter den här säsongen?

– Jag vill inte säga vad det blir nu. Jag har ändrat mig så många gånger tidigare. Till slut blir det pinsamt, säger Lukic som erkänner att fotbollen är roligare än på länge.

– Det är jätteroligt. Vi vinner ju matcherna dessutom. Vi har spelat 18 matcher sedan jag kom tillbaka och bara förlorat tre. Jag säger inte att det bara beror på mig, men vi är svårslagna. Det är klart att det är kul då.

Nyckeln till en eventuell fortsättning tycks ligga hos Lukics sambo, Liselotte Karlsson.

I alla fall enligt tränaren Jocke Persson.

Perssons hemliga vapen?

– Jag får nog fan bjuda ut henne på middag, eller på en resa, båda två kanske. Jag står nog inte högt i kurs. Men nej, jag ska inte ställa frågan fler gånger. Nu får det räcka. Han tar så mycket plats också, det är pingis och bolla gris med grabbarna. Han har roligast av alla, säger Varbergstränaren.

Stojan Lukic:

– Hahaha. Ok, då får jag vänta och se vad Jocke kommer med. Jag får ta det här året så får vi se sedan.

Varberg har redan spelat 1–1 mot Malmö FF nyligen, nu 0–0 mot Elfsborg och har kvar att möta både Djurgården borta och AIK hemma.

Hur kul är det att möta alla lagen i guldstriden?

Det är klart att det är kul. De jagar guld men vi gör det jäkligt bra. Det är inte många som dammar av oss. Vi är ett rövargäng, säger Lukic.

Kommer ni sno fler poäng från topplagen?

– AIK hemma har vi stora chanser mot. 

Vilka tar guldet?

– Jag tror Malmö tar det till slut, säger Varbergsmålvakten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Fem punkter: Varberg–AIK

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IF Elfsborg

Varbergs BoIS

Joakim Persson (fotbollstränare)