OBOS Damallsvenskan i fotboll

AIK:s udda tränarlösning: coachar från läktaren

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

AIK-ikonen Nebojsa Novakovic är ny huvudtränare för AIK:s damer sedan en dryg vecka tillbaka.

Men han är det bara i samband med match – och det från läktarplats i stället för tränarbänk.

– Jag tror inte det skulle varit bättre om jag varit på bänken, säger Novakovic till Sportbladet.

Under måndagen inkasserade damallsvenska AIK sin åttonde raka förlust. Den andra sedan laget valde att göra om helt på tränarsidan.

Tränare Maiju Ruotsalainen, assisterande tränare Scott Swainson och sportchef Anne Mäkinen fick lämna sina poster. In i stället med nya tränarduon Jesper Björk och Nebojsa Novakovic.

Den sistnämnde dock enbart i samband med match.

Matcher som han dessutom följer från läktarplats – vilket han gjorde i 0–2-förlusten mot BP på Skytteholm.

– Det är på grund av att jag jobbar bara runt laget när det är match. Jag är inte på träningarna. Och det är på det sättet klubben resonerade att vi skulle göra tränarbytet, förklarar AIK-ikonen Novakovic.

– Jag har fortfarande annat jobb jag sköter på vanliga dagar. Jesper och Micke (Michael Nilsson, assisterande tränare) jobbar på träningarna. Det blir mer trovärdigt från mig att jag sitter på läktaren och har kontakt med de på bänken.

”Jag gör de uppgifter jag fått”

Novakovic hade under matchen kontinuerlig kontakt med sin kollega på tränarbänken via öronsnäcka.

Men skickar det ändå inte en konstig signal när du som huvudtränare inte finns med på tränarbänken?

– Jag skickar också konstiga signaler om jag är det utan att vara med på träningarna. Klubben har fattat beslut att vi ska göra så. Vi tror på de tränarna som jobbar runt laget. De behöver min hjälp runt matcherna och det gör jag. Jag gör de uppgifter jag fått att vi ska göra och det är på det sättet vi kommer fram till tjejerna på bästa möjliga sätt, säger Novakovic och fortsätter:

– I och med resultaten kan man alltid vinkla det till ett negativt sätt att jobba. Men vi kommer jobba på samma sätt i fortsättningen.

Jesper Björk ser inte heller han några problem med upplägget.

– Jag och Nebojsa har jobbat tätt ihop under tiden i akademin så för mig är jag väldigt komfortabel med att ha tränare och övrig personal som har en bättre överblick över spelet (från läktaren), säger AIK-tränaren.

Nebojsa Novakovic.

Stöttar nya tränarteamet

Målvakten Milla-Maj Majasaari tycker också att tränarupplägget funkat bra – trots att resultaten inte velat gå deras väg.

– Jag tycker det funkar. Jesper och Micke gör ett väldigt bra jobb på tärningarna och även på matcherna och Nebojsa är en trygghet. För ledarna. För laget. Han kommer in när det behövs och stöttar oss på ett bra sätt.

Även om Majasaari medger att avskedet för firma Mäkinen/Ruotsalainen var känslosamt jobbigt så förstår hon klubbens beslut att göra förändringen som gjorts – i och med den negativa resultatraden.

– Jag känner att det skulle hänt på herrsidan och då ska det ske på damsidan. Det är jämställt och är ett steg framåt på den biten. Vi har gjort små förändringar som jag tycker funkar bra. Vi skapar mer lägen. Det är positivt. Det kommer vända om vi fortsätter spela på det här sättet.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvensk panel: ”Märklig signal, AIK”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

AIK Fotboll dam

Nebojša Novaković