Ungerska stjärnan om svenska utspelet: Vill inte ljuga....

MISKOLOC. Ungerns landslag är bättre än i senaste mötet 2018.

Så lyder svenska ledningens budskap till spelarna inför EM-kvalet.

Men är Sverige rätt ute?

– Nej, nej det tror jag inte.... (skratt). Det är precis samma. Jag vill inte ljuga..., säger Ungerns stjärna Zsanett Jakabfi

Zsanett Jakabfi, tvåa från vänster, på matcharenan i Miskoloc.
Zsanett Jakabfi, tvåa från vänster, på matcharenan i Miskoloc.

Ungern med sin gyllene Puskas-historia inom den manliga fotbollen har en damfotboll som står och stampar.

Den första landskampen spelades 1985. Laget har varit i ett EM-slutspel, men aldrig nått VM eller OS. Från att ha varit rankat som 26:a 2003 är laget nu på 44:e plats.

Enligt Wolfsburgs Zsanett Jakabfi kommer VM-febern från i somras knappt att sprida ringar på vattnet i hennes land.

– Kvalitén i VM var så mycket högre än för fyra år sedan. Men jag tror inte att det har ändrat synsättet på damfotbollen i Ungern. Det är lite sorgligt. Det kanske går framåt ett steg, men det krävs tio steg, säger hon.

”Saknar Nilla”

Vi ses inför Ungerns träning på arenan i Miskoloc i nordöstra Ungern. Hon är tillmötesgående och ser fram emot att spela mot Sverige även om hon saknar en viss mittback.

– Det är synd att jag inte får träffa Nilla (Fischer). Men vi skriver till varandra emellanåt. Det är verkligen en fantastisk person och jag saknar henne, säger Wolfsburg-spelaren.

På torsdag förmiddag genomförde det svenska laget en träning på samma arena. Flera av spelarna betonade efteråt att det Ungern som väntar fredag kväll är ett lag med mer kvalité än den uppställning som Sverige mötte i VM-kvalet 2018.

Svenska landslagsledningen har pekat på den starka offensiven, fem vassa spelare, inför mötet.

Skrämselpropaganda om vi ska tro Ungerns offensiva nyckel Jakabfi.

Är ni inte bättre?

– Nej, nej det tror jag inte.... (skratt). Det är precis samma.  Jag vill inte ljuga.... Men vi har samma lag som senast och bara fått in några unga spelare. De kanske är så att de tänker på att vi spelat så många matcher tillsammans. Det är kanske därför de anser att vi är bättre, säger Wolfsburgsproffset för att i nästa andetag påpeka:

– Vi spelade bra mot Island, i 60 minuter. Vi förlorade sen med 4-1. Det är problemet. Vi är starka i cirka 60 minuter, sen orkar vi inte mer.

Hon minns däremot att de lyckades stå upp mot Sverige  på hemmaplan i april 2018. Sverige vann med 4-1, men avgjorde först i slutskedet.

–  Det var en bra match för oss tycker jag. De ledde med 2-1 fram till 86:e och vi höll emot bra men där är skillnaden. Sverige har ett lag världsklass, med spelare i Tyskland, England, Spanien. I vårt landslag spelar de flesta  den inhemska ligan, det är bara jag och två spelare i Bayern Leverkusen i förstaligan. Det är inte tillräckligt.

Hur ser du på gruppen?

– Sverige är favoriter, sen blir det Island på andraplatsen och vi hoppas på tredje plats.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.