Supportrarna tänker hylla Markus Rosenberg: ”Han är störst”

37-åringen gör sin sista match inför publiken på Stadion

I kväll spelar Markus Rosenberg inför hemmapubliken på Stadion. För sista gången.
I kväll spelar Markus Rosenberg inför hemmapubliken på Stadion. För sista gången.

MALMÖ. I kväll spelar Malmö FF en viktig match hemma mot Dynamo Kiev i Europa League.

Det blir också sista gången som Markus Rosenberg spelar inför hemmapubliken på Stadion.

– Han är störst, det är inte svårare än så, säger Mikael Jönsson på Supporterhuset.

Det har varit turbulenta dagar i och kring Malmö FF. I tisdags valde föreningens medlemmar att rösta igenom beslutet att starta ett damlag på ett historiskt välbesökt extrainsatt årsmöte, men tackade samtidigt nej till att genomföra ett samgående med LB07.

Under onsdagen blev det snabbt mer negativa tongångar i supporterleden. Detta efter att det blivit offentligt att Zlatan Ibrahimovic blir ny delägare i den allsvenska konkurrenten Hammarby.

Men för inbitna MFF-supportrar handlar den här veckan främst om någonting helt annat.

I kväll spelar lagkaptenen Markus Rosenberg sin allra sista hemmamatch på Stadion. Efter sex framgångsrika säsonger sedan återkomsten till Malmö FF ska 37-åringen nu lägga skorna på hyllan.

Markus Rosenberg har på senare år skaffat sig en särpräglad ställning bland supportrarna och har rent sportsligt betytt mer än någon annan spelare i modern tid. Sedan 2014 har Markus Rosenberg varit starkt bidragande till tre SM-guld och fyra gruppspel i Europa.

Från MFF:s håll planeras en hyllning till Markus Rosenberg efter matchen mot Dynamo Kiev. Då uppmanas publiken stanna kvar i en tredje halvlek för att ge Markus Rosenberg den uppskattning han förtjänat.

Från supporterhåll vill man inte vara sämre. För en månad sedan startade den ideella föreningen Supporterhuset initiativet ”Hylla Mackan”. Initiativet hade ambitionen att få fler att hylla Markus Rosenberg med flaggor och banderoller.

– Vi ville hjälpa till att skapa den hyllning som Markus Rosenberg förtjänar. Man har kunnat bidra till att hylla Mackan på två olika sätt: att måla hyllningsbanderoller eller donera pengar till material, berättar verksamhetsansvarige Mikael Jönsson.

– Uppslutningen har varit super. Alla som gör det här eller varit med i initiativet vill uttrycka sin kärlek till Markus Rosenberg, på sitt sätt. De första dagarna välde det in donationer. Efter ett par dagar kom det också folk som började mecka. På slutet har det vällt in folk som velat göra flaggor och banderoller till Mackan.

Supportrar i alla åldrar engagerat sig i initiativet och över 200 meter tyg har gått åt. Mikael Jönsson menar att det finns en självklar förklaring till att Markus Rosenberg har ett så starkt stöd.

– Det är ju hans status. Han är störst, det är inte svårare än så. Folk vill vara en del av slutet på hans epok i MFF. Man vill vara med och hylla. Man har varit där under tiden Markus Rosenberg spelat i Malmö FF och det här är sista chansen att säga tack för allt. Det ska bli skönt att få tacka honom.

”Det kommer att bli sjukt känslosamt i kväll”

Markus Rosenberg är en spelare som har ett starkt och brett stöd rakt igenom hela supporterleden kring Malmö FF.

För många kommer kvällens match mot Dynamo Kiev därför att bli väldigt känsloladdad. Det här blir sista chansen att se lagkaptenen på hemmaplan innan han lägger av.

Albin Håkansson, som har årskort på Stadion och som är aktiv supporter även på bortaplan, känner sig orolig för hur han själv kommer att reagera när det är dags att ta adjö av Markus Rosenberg.

– Mackan är en av de stora anledningarna till att jag som relativt ung supporter fastnade för Malmö FF. Hans småfula spelstil, malmöitiska arrogans och det där luriga leendet. Allt han gjort för MFF är ju vida känt, men hans personlighet är det som fastnat hos mig.

– Det är otroligt tråkigt att han ska sluta. Det kommer att bli sjukt känslosamt i kväll och mot FC Köpenhamn, men samtidigt gillar jag att han slutar på topp. Att han inte drar på siag massa skador och deppiga inhopp. Han gör kanske en av sina personligt bästa säsonger i MFF och det tycker jag är fint.

Thelma Ernst, ordförande i MFF Support, förväntar sig en speciell stämning på Stadion.

– Jag tror att det kommer att bli en kväll fylld med mycket starka känslor; både sorg, men också glädje, stolthet och tacksamhet. En kväll som trots att vi möter ett bra lag i en viktig match i mäktiga Europa League blir intim och familjär. Vi ska inte bara tacka av en av våra bästa spelare genom tiderna, utan en av oss, en i familjen. Det kommer att märkas.

”Bosse och Markus är båda giganter i vår historia”

När Markus Rosenberg nu går mot slutet på sin aktiva spelarkarriär innebär det också att hans gärning i Malmö FF ska sättas in i ett historiskt perspektiv.

I supporterled benämns ofta Bosse Larsson som den största genom tiderna. Han spelade i MFF under storhetstiderna på 1960- och 70-talen och var bland annat den första svenska spelaren att belönas med Guldbollen två gånger.

– Jag har följt svensk fotboll medvetet sedan 1958. Med den erfarenheten vill jag med fog påstå att en mer komplett, i ordets rätta bemärkelse, än Bosse Larsson har inte funnits. Han kunde allt. Om han funnits i dag med nuvarande förutsättningar hade han varit en lysande stjärna på firmamentet. Med honom på plats i finalen 1979 hade MFF vunnit Europacupen, säger Sven, mångårig supporter till Malmö FF.

– Markus Rosenberg är senare års stöttepelare och fanbärare av nästan oöverskådlig betydelse. Med en utmejslad roll som pådrivare, målgörare och kapten. Han har varit tongivande i den ekonomiska framgång MFF haft under hans tid i klubben. Han är karismatisk, utåtriktad och representerar det som vi kallar den malmöitiska kaxigheten som vi älskar och som våra konkurrenter störs av.

– Bosse och Markus är båda giganter i vår historia men ojämförbara.

Hos många yngre supportrar är Markus Rosenberg trots allt störst, eftersom man kunnat uppleva honom på plats.

Thelma Ernst är övertygad om att lagkaptenen för evigt är inskriven i föreningens historia.

– Att överhuvudtaget göra jämförelsen med Bosse blir ett tydligt kvitto på vad Markus betyder tycker jag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.