”Som femte domare på planen”

IFK-tränarens utspel mot Sebastian Larsson får svar från AIK:s Rikard Norling

Av: Per Bohman, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Asbaghi på Kamratgården.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Asbaghi på Kamratgården.

GÖTEBORG. Poya Asbaghi är imponerad av AIK:s Sebastian Larsson, men anser att veteranen får agera som ”en femte domare på planen”.

Rikard Norlings svar:

– Känns som ett Mourinho-knep av Poya.

Uppladdningen inför stormötet på Gamla Ullevi pågår. IFK:s tränare Poya Asbaghi är imponerad av Rikard Norlings nya lagbygge, mixen av unga och äldre spelare.

Han pekar på vikten av de mer rutinerade spelarna och vet att IFK Göteborg får en extra utmaning i att ställas mot mittfältaren Sebastian Larsson. På flera sätt.

– Han är lika gammal som jag är, han springer som han var 20 år. Han markerar som alla andra, men är också där och dubblar när han behöver. Jag är otroligt imponerad av Sebastian Larsson, sen har han dessutom tid att agera en femte domare på fotbollsplan och gör det riktigt bra också och får styra matcherna inifrån planen, säger IFK-tränaren och fortsätter i nästa andetag under trädkronorna på Kamratgården.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Larsson.

– Sebastian gör det så bra han kan, det är en bra grej att ha, men det mest förvånande är att domarna tillåter honom att göra det. Hade det var Hosam Aiesh som sprungit runt och klagat på alla sparkar han får i straffområdet kanske det blivit ett gult kort. Men Sebastian Larsson kommer undan, för det är Sebastian Larsson. Det kanske är förståeligt, men samtidigt måste alla bedömas lika och det kanske inte alltid blir så.

Tycker du att domarna accepterar det för mycket?

– Ja, det får man ändå säga jämfört med om det hade varit en annan spelare. Det är klart att det är störande för oss motståndare, säger IFK-tränaren.

Det är en sådan spelare man vill ha i sitt eget lag men inte möta?

– Det finns inget lag i allsvenskan som inte hade velat ha Sebastian Larsson i sitt lag. För hans fotbollskompetens, det finns en anledning till varför han har spelat i Premier League och spelar i landslaget. Men också för den inställningen han har. Men det är klart att man gärna hade velat se att han inte kan stå döma varje situation.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Rikard Norling.

Rikard Norling skrockar till när han får höra Asbaghis uttalande om att Larsson.

– Det känns lite som ett Mourinho-knep av Poya. För att domarna ska få upp ögonen för det här och läsa någonting om det innan matchen. Jag vet inte... säger Norling och fortsätter:

– Jag upplever att Sebastian är en urkraft hur du än vänder och vrider på det. Det är en fantastisk representant för svensk fotboll och för AIK. Jag är otroligt stolt över att vara hans tränare. Det är egentligen bara det jag vill säga.

Publicerad:

LÄS VIDARE