Martas brandtal efter sista (?) VM-matchen

LE HAVRE/STOCKHOLM. Brasilien åkte ut mot Frankrike i VM-åttondelen.

I det som kan ha varit Martas sista framträdande i ett världsmästerskap.

Efter slutsignalen pratade stjärnan passionerat och riktat mot unga brasilanska kvinnor.

En av damfotbollens största stjärnor genom tiderna, Marta, höll ett brandtal när hon på Stade Océanes gräs intervjuades direkt efter uttåget i åttondelen mot värdnationen Frankrike.

– Vi måste gråta i början så att vi kan le i slutet, säger Marta i tv-intervjun och började sedan titta direkt in i kameran.

– Damfotboll behöver allt stöd det kan få. Och unga fotbollskvinnor, ni måste jobba hårdare och anstränga er mer. Det kommer inte alltid finnas en Formiga (41-årig ikon som spelat sju VM), en Marta eller en Cristiane, säger en känslosam Marta.

Hon fortsatte efteråt att upprepa det hon sagt i tv-intervjun.

– Vi gjorde vad vi kunde idag, jag är stolt över vårt lag. Vi kämpade så hårt och gav vårt bästa, säger Marta till svensk media.

– Ni såg att vi tappade några viktiga spelare (som Christiane) mitt i en match. Ändå fortsatte vi att kämpa så mycket. Vi visste att det skulle vara en svår match mot ett av bästa lagen i VM, mot publiken men jag tror att vi gjort vad jag kan.

”Måste sluta gråta”

Känslosamt var det även hos hennes lagkamrater efter slutsignalen som förkunnade att det brasilianska VM-äventyret tagit slut.

– Jag tänkte redan på nästa steg. Det blir mycket känslor. Några gråter, några inte. Jag känner att vi måste sluta gråta. Okej, vi kan gråta när vi är glada men - förlåt för vad jag ska säga nu - vi kan inte fan gråta från start när vi behöver träna, ta hand om oss och göra saker som är bra för en fotbollsspelare, säger Marta.

– Jag är så trött att se sådana här bilder på slutsignalerna. Man har ett år för att göra sig klar för VM och OS och man väntar till två månader före, för att bli okej.

Är det laget eller spelarna?

– Jag skulle vilja skicka ett meddelande till dom som skulle vilja vara i landslaget. Vi har spelare här som skulle kunna vara bättre på alla sätt. Det är ett meddelande till dom också.

– Vi spelare behöver veta att vi måste göra vårt jobb.

Öppnar för fortsättning

Detta var 33-åriga Martas femte VM, och under detta världsmästerskap slog hon målrekord.

Huruvida det blir något mer VM återstår att se. Några ställda skor på hyllan är det inte på tal om ännu i alla fall för den brasilianska ikonen.

– Jag kommer att spela med Orlando. Och jag kommer att använda varje match med mitt lag för att kunna fortsätta spela med landslaget. Jag tänker att jag vill spela OS nästa år, men det beror på vad jag gör i laget. Jag kan inte säga att jag spelar OS nästa år och sen tre månader senare inte göra det. Jag måste känna efter och leva livet, säger Marta.

Tills vidare blir dock Marta Sverigesupporter resten av VM:et.

– Sverige spelar mot Kanada och jag hoppas att det slår Kanada och går vidare. Nu är jag Sverige, säger den förra Umeåspelaren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.