”Folk har inte tagit det seriöst”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det väntas fullsatt i Sveriges träningsmatch mot USA och det är bara det senaste i raden av bevis för en damfotboll som tagit jättekliv efter VM-sommaren.

Men Hedvig Lindahl vill inte prata om en VM-effekt.

– Det handlar om att folk har börjat jobba helt enkelt, innan har man inte tagit det seriöst, säger hon.

Hedvig Lindahl säger att hon inte riktigt har hunnit känna in stämningen i det svenska landslag som samlats för spel mot USA på fredag morgon. Det har mest handlat om att försöka ställa om klockan.

– Vi var och upplevde en NHL-match (Columbus Blue Jackets mot Las Vegas), men det var nog mest för att alla skulle hålla sig vakna, säger hon.

Men att hitta motivation för matchen borde gå lätt med 20 000 åskådare på plats för att se Sverige möta världsmästarna. En i raden av fullsatta matcher i efterdyningarna till sommarens succé-VM.

– Ja ser man att England–Tyskland sålde ut Wembley så måste det vara en typ av VM-effekt, säger Hedvig Lindahl.

Men sedan ändrar hon sig, VM-effekt är en för lätt analys.

– Nej det är inte en magisk VM-effekt. Det handlar om att folk har börjat jobba helt enkelt. Folk som är duktiga på marknadsföring har börjat jobba med det här på riktigt och då ser vi resultatet, säger hon.

”Bara att slå upp den”

– VM har säkert gjort det lättare, vi öppnade dörren på glänt till folks hjärtan – nu är det bara att slå upp den. Men tidigare har vi inte haft människor som tagit det seriöst runt om i världen. I Sverige har vi varit bra i fem, sex år och då har vi också sett stigande publiksiffror.

Men Hedvig Lindahl har noterat att en stornation halkar efter, landet där hon själv spelar fotboll för Wolfsburg nuförtiden.

– Folk inom damfotbollen där märker vad som händer globalt och säger att ”nu måste Tyskland haka på, förbundet måste haka på”. Och den bilden är jag beredd att hålla med om, Tyskland har varit i en ledande position så länge att man inte förstått att de andra länderna är på väg förbi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM