Ghoddos: Hur ska jag kunna betala över 40 miljoner kronor?

avPer Bohman

Han får inte spela fotboll.

Han kan tvingas böta över 40 miljoner kronor.

Nu bryter Saman Ghoddos tystnaden.

– Det här krossade mig. Jag var helt förstörd – knäckt.

Advokatens besked var svårt att ta in. Flytten från Östersund hade varit stökig, absolut, men det här? Saman Ghoddos skrev på för Ligue 1-klubben Amiens sommaren 2018. Affären föregicks av ett infekterat bråk med spanska Huesca som hävdade att svensken varit överens med La Liga-klubben om en övergång, fram till att Östersund plötsligt dragit sig ur. Huesca anmälde därefter Ghoddos och ÖFK till Fifa – och fick rätt.

Straffet kom i slutet av augusti 2019 och var drakoniskt. Ghoddos advokat meddelade honom att Fifa stängde av Ghoddos från allt spel i fyra månader. Inte nog med det. Fifa slog dessutom fast att Huesca skulle få 43 miljoner kronor i kompensation. Betalningsskyldig: Saman Ghoddos. I Frankrike föll ett nyblivet utlandsproffs rakt ner i mörkret när advokaten förklarade precis hur jävligt läget var.

– Jag blev helt förkrossad. Det här krossade mig.

Den första veckan var en tid av förtvivlan.

– Det var hemska dagar. Jag fick inte spela. Jag var tvungen att sköta mitt jobb och träna precis som vanligt. Men i mitt huvud var jag förstörd. Helt knäckt. Jag var helt tom. Jag tränade men tankarna var på ett annat ställe. Efter träningen satt jag bara tänkte: "hur tar jag mig igenom det här?".

Samtidigt bombarderas hans telefon av meddelanden från frågvisa och förbluffade vänner inom fotbollen.

– Telefonen exploderade. Men de närmaste hade koll på att något kunde hända, även om ingen var redo för det här straffet.

Amiens gick knackigt i början av säsongen och det spädde bara på oron och ångesten hos Ghoddos. Att inte få hjälpa laget under fyra månader tärde på honom.

– Det ökade pressen. Det känns så jobbigt. Laget vann inga matcher och känslan var: det här är mitt fel. Jag kan inte spela eller hjälpa laget. Jag kan inte bidra med vad klubben köpt mig för. Det var en tung börda. Jag är ändå glad att jag fick träna på som vanligt. Det hjälpte mig att acceptera allt.

Saman Ghoddos har tidigare inte velat uttala sig om situationen. Nu väljer han att berätta om sin upplevelse, men poängterar att han inte vill uttala sig specifikt om konflikten med Huesca. Ghoddos och Östersunds FK har överklagat Fifas dom till idrottens skiljedomstol, Cas, och spelaren vill invänta beslutet.

Du har haft en raketkarriär de senaste åren. VM-spel med Iran, en flytt till Ligue 1 och du har blivit viktig spelare i laget. Nu sätts din karriär på paus. Hur känns det?

– Det tog så lång tid att smälta. Det krossade mig. Jag var så ledsen. Jag önskar inte det här min värsta fiende. Jag var verkligen långt nere på botten. Många försökte peppa mig sa: "tänk på spelare som är långtidsskadade. Hur ledsna de är och hur mycket de måste kämpa". Jag förstod vad de menade, men jag är inte skadad. Jag är hur frisk som helst. Jag är i bättre form än någonsin. Jag kan inte jämföra det här med en skada.

Hur är det att träna hela veckan och sen inte få följa med på matchen?

– Det är ett jävla test för mig. Ett test för mitt psyke. Helt ärligt: det här kommer visa vilken karaktär jag har. Om jag klarar det.

Det är påfrestande att få träna med bänkspelarna och ungdomslaget när lagkamraterna förbereder sig för match. Att vara utanför gemenskapen. Samtidigt är han djupt rörd över hur Amien hanterat situationen.

– Det måste jag säga. De har verkligen hjälp mig. Särskilt tränaren (Luka Elsner). Efter Fifas beslut så tog han ett möte med mig. Vi gjorde upp en plan på vad jag skulle förbättra under de här fyra månaderna. Han rabblade upp en massa saker: "du måste bli mer aggressiv, löpa mer, springa snabbare och röra dig bättre". Hur jag ska nå nästa nivå. Jag har fått en massa extraträning. Jag tränar med laget på morgonen, sedan är jag kvar och kör extra. Sedan måste jag komma tillbaka på eftermiddagen och träna ett pass till. Det visar att Amiens bryr sig och det är jag otroligt tacksam över.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Avstängningen är en sak. Pengarna en helt annan. Saman Ghoddos riskerar alltså fortfarande att få betala 43 miljoner till Huesca i kompensation för den uteblivna övergången. Det är inte uteslutet att ett ekonomiskt ansträngt ÖFK blir skyldiga att betala en del av det massiva bötesbeloppet, men som läget är nu hamnar skulden hos Ghoddos.

43 miljoner kronor. 43 miljoner! Hur ser du på det?

– För mig är det inte realistiskt. Jag har också överklagat det, som sagt, med hjälp av min advokat. Vi får se vad som händer. Men det är inte realistiskt och jag har överklagat böterna. Jag vill dock vara tydlig med jag inte överklagade avstängningen. Den accepterade jag. Det beror på att annars hade jag kunnat åka på en avstängning på fyra månader vid ett senare tillfälle. Så jag tog den nu så att den aldrig mer skulle kunna komma. Jag accepterade avstängningen, men inte böterna.

Varför är böterna inte realistiska?

– För jag har inte ens pengarna! Hur har de tänkt egentligen? Hur ska jag kunna betala över 40 miljoner kronor? Men jag vill inte kommentera det mer just nu eftersom vi har överklagat.

Östersund är också en del av processen. Hur är er kontakt?

– Jag har samma kontakt som förr med Östersund. Som om allt det här aldrig har hänt. Med folk i klubben och i styrelsen.

Med tanke på allt som hände i samband med övergången. Har det här förändrat din syn på Östersund?

– Nej. Jag hade en så fantastisk tid i Östersund. Ingenting har ändrats i hur jag ser på klubben.

Daniel Kindberg, tidigare ordförande, dömdes till tre års fängelse tidigare i dag. Hur ser du på det?

– Jag såg det. Jag blev ledsen. Man blir ledsen. Mer än så vill jag inte kommentera.

Avstängningen löper ut 28 december. Någon vecka senare, en bit in i januari, har Amiens en cupmatch. För lagkamraterna är det säsongslunk. För Ghoddos betyder matchen allt.

– Jag kan inte ens beskriva mina känslor över att få spela fotboll igen i ord. Jag kan inte göra känslorna rättvisa.

Vad har du saknat mest?

– Allt. Uppladdningen inför match och de sista träningarna. Adrenalinet och nervositeten innan avspark. Jag saknar till och med att inte kunna sova efter matchen. Vakna upp tidigt på morgonen och vara helt förstörd av trötthet. Det saknar jag!

Är du rädd att allt det här ska få en negativ effekt på din karriär? Att det här ska sänka dig när du är i din bästa ålder?

– Självklart. I början var jag verkligen det. Till hundra procent. Men all den här extraträningen med laget och tränaren har verkligen hjälpt mig. Det har gjort mig till en bättre spelare. Jag växer verkligen. Min matchvikt är som den var för fem-sex år sedan. Jag väger mycket mindre, fysiken är bättre och även hälsan överlag. Jag har aldrig varit i sån form.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Ligue 1