Avslöjar snacket som vände allt: ”Svårt att få ordning på det”

Uppdaterad 2023-07-31 | Publicerad 2023-07-29

WELLINGTON. Sverige fick inte ordning på spelet inledningsvis mot Italien.

Sedan vände allt – bland annat efter ett samtal mellan Kosovare Asllani och Peter Gerhardsson.

– Jag är imponerad av spelarna, inte för första gången, säger förbundskaptenen.

Följ ämnen

Sverige vann till slut med 5–0 mot Italien, den största VM-segern sedan 1991.

Amanda Ilestedt nickade in första målet i 39:e minuten, när de blågula spelarna hade arbetat sig in i matchen som Italien startade betydligt piggare.

– Otrolig prestation. Sättet vi gör det på, vi får en tuff start, de har mer momentum, men det visste vi också att det kunde ske, säger Kosovare Asllani.

– De skapar lite mer chanser än oss men vi tuggar oss in i matchen. Det är den mentaliteten vi har i laget. Det spelar ingen roll att det andra laget har momentum, vi brukar alltid vara bra på att tugga oss in i matchen.

Snacket längs sidlinjen

Asllani syntes samtala med förbundskapten Peter Gerhardsson kort innan den spelmässiga vändningen.

– Jag gick ut och tog ett snack med Peter, fick upp positionen lite högre på försvarsspelet och sen fick vi utdelning så det var väldigt skönt, säger Asllani.

Gerhardsson utvecklar hur instruktionerna löd:

– Eftersom de markerade ganska tufft och hårt ville vi att hon skulle ligga nära deras vänster innerback. ”Kosse” fick då två spelare på sig, vilket gjorde att det öppnades ytor för framför allt för Johanna (Rytting Kaneryd), Filippa (Angeldahl) och ”Natta” (Nathalie Björn). Men också Fridolina (Rolfö), som vandrade över ganska mycket. Hon (Asllani) hade som uppgift att inte alltid bli spelbar.

”Fotboll är så där”

Förbundskaptenen är stolt över hur spelarna lyckades repa sig från ”de tekniska och taktiska misstagen”.

– När passningarna inte alltid går rätt finns det någonstans i deras mentalitet att fortsätta. Vi pratade om mod, men det var inga instruktioner från sidan, säger Gerhardsson.

– Jag håller med om att första kvarten, tjugo minuterna, var det väldigt svårt att få någon ordning på det. Men fotboll är så där. Det är någonstans charmen att matcher kan svänga, men också styrkan hos dessa spelare. Vi jobbade väldigt hårt. Sen stängde vi matchen rejält, så stor eloge till spelarna som inte började hitta på något annat utan att vi fortsatte att passa oss fram.

Det är inget nytt att Sverige är starka på fasta situationer. En stor del av träningarna går åt till att slipa på detaljer, för att maximera utdelningen på hörnor och frisparkar.

”Tråkigaste jag visste”

– Jag kan inte påstå att jag som spelare tyckte att träna fasta situationer… det var nog det tråkigaste jag visste. Men dessa spelare är bra på det, säger Gerhardsson.

Hur mycket tror du att det stärker ert självförtroende, att ni är så starka på fasta situationer?

– Jag kan tänka mig att det här är viktigt. När vi kommer få hörnor mot Argentina och i åttondelsfinalen så är det klart att motståndaren kommer känna att ”det här är Sverige bra på”. Det blir liksom en plusfaktor. Fasta situationer är väldigt träningsbart, där kanske man vet lite mer hur motståndarna gör. Spelet ute på plan är lite mer flytande, där kan det hända saker.

Sverige ställs mot Nederländerna eller USA i åttondelsfinalen.