– Föredrar Sverige före Holland till VM

Klara besked från Luxemburg, vill ha Blågult före grannlandet i VM-kvalet

avMichael Wagner

Luxemburg kan avgöra Sveriges VM-öde.

Men de vill se Blågult i Ryssland nästa sommar.

– Sverige är bättre än Holland, säger förbundskaptenen Luc Holtz.

Foto: TT

Mittbacken Chris Phillips och Luxemburgs förbundskapten Luc Holtz mötte media under fredagskvällen inför lördagens VM-kval mot Sverige på ett utsålt Friends.

Pressuppbådet var betydligt mindre än tidigare under fredagen när deras svenska kolleger, Janne Andersson och Andreas Granqvist, frågades ut av media.

Oroliga holländare

Men med en tät kamp mellan framför allt Sverige och Nederländerna om andraplatsen (troligen) i gruppen fanns även holländska journalister på plats och därifrån kom frågan:

Ni har mött alla lagen. Vilket landslag går vidare till play off?

– Sverige har mer poäng än ert lag (Nederländerna) och då förtjänar Sverige att vara där i tabellen. Det var rättvist att Nederländerna besegrade oss med 5–0 på sin hemmaplan. Vi gjorde ingen bra match då.

– Men Frankrike förtjänande även att vinna med 4–0 hemma mot Nederländerna. Sverige förtjänar andraplatsen. Sedan får vi se om det ser ut så när allt är färdigspelat också, svarar Luxemburgs förbundskapten Luc Holtz.

På frågan vilket lag han föredrar i play off, Sverige eller Nederländerna, svarade mittbacken Chris Philipps:

– Sverige. Jag gillar deras sätt att spela fotboll mer, säger Philipps.

Foto: TT, BILDBYRÅN

Andra kvaliteter

Luxemburgs förbundskapten menade att hans landslag, som skrällde med att spela 0–0 mot Frankrike, ställs inför andra kvaliteter mot Sverige.

– Sverige är mer atletiskt, mer organiserade. De kommer vara extra svåra för oss på fasta situationer, där är de starka.

– De gjorde mål på oss förra året på en fast situation och avgjorde. Egentligen var vi det bättre laget i den matchen, men Sverige är ändå favoriter nu, säger Holtz.

Luxemburgs förbundskapten förklarade också att hans laguttagning delvis påverkas av att de möter Bulgarien hemma i sista VM-kvalomgången:

– Jag tror vår chans att ta poäng i den matchen är ännu större än mot Sverige. Jag tar ut laget som har bäst chans mot Sverige, men det får inte försämra våra möjligheter mot Bulgarien, säger Holtz.

Inte kopierat Sverige

Tidigare under fredagen mötte Sveriges Luxemburgspion Lasse Jacobsson media och menade då att Luxemburgs försvarsspel i 0–0-matchen mot Frankrike påminde om hur Blågult spelade.

Men samtidigt menade Jacobsson att Luxemburg emellanåt uppträder naivt genom att alltid försöka spela sig ur situationer.

Luxemburgs förbundskapten svarade på detta:

– Vi har inte inspirerats av Sveriges sätt att spela försvarsspel, vi har vår egen stil. Det är grundläggande att spela kompakt och att vara välorganiserade.

– Mot Nederländerna tog vi för många risker. Det var därför vi släppte in så många mål. Men det går inte att spela bara försvar i 90 minuter. Då tar man aldrig några poäng. Om man bara rensar i väg med långbollar så kommer bollen tillbaka ännu snabbare, säger Luc Holtz.


Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player