Potter: ”Viktigt att njuta av det här”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

THESSALONIKI. Graham Potter har tagit Östersund till ett playoff i Europa League.

Men tillåter tränaren sig själv att njuta av framgångarna?

– För oss är det här once in a lifetime, så det måste vi, säger han.

Östersunds tränare Graham Potter ser avspänd ut medan en medarbetare i PAOK översätter en fråga från grekiska till svenska. Det går så där, ingen av de båda har svenskan som modersmål.

Engelsmannen visar dock inga som helst tecken på frustration, trots språkförbistringen. Tålmodigt försöker han snappa upp en mening som går att förstå innan han svarar utförligt och korrekt.

På det där typiska Graham Potter-viset, som vi har blivit så vana vid.

– Det är en fantastisk möjlighet, vi ser fram emot den väldigt mycket. Det är en fantastisk klubb, en storklubb i Grekland. Det är fantastiskt, helt enkelt.

Tror på klubben

Det var knappast någon som på förhand trodde att tränaren skulle få Östersund dit man är i dag. Allteftersom den ena succén efter den andra har avlöst varandra har svensk media försökt förstå vad hemligheten egentligen är.

Nu sitter även grekiska journalister och ställer nyfikna frågor inför det första playoff-mötet med PAOK.

– Självklart har vi den största respekt gentemot PAOK, säger Potter.

– Men om vi inte hade trott på att det är möjligt så hade vi inte varit här.

För första gången det här Europa League-kvalet inleder Östersund på bortaplan. En viss skillnad, medger tränaren.

– Inleder man på bortaplan så spelar man lite annorlunda. Sen har ju inte vi så mycket erfarenhet heller. Det kommer definitivt bli en väldigt tuff match, säger Potter.

”Måste njuta”

Ni har tagit er så långt och är så nära att ta nästa steg, tillåter du dig själv att njuta?

– Det anser jag att man måste. När man tänker på var vi kommer ifrån så är det här en fantastisk möjlighet för oss, en makalös utmaning. För oss som klubb så är det här once in a life time. Så vi måste njuta.

Graham Potter, som har sett sitt lag slå ut både den turkiska storklubben Galatasaray och Fola Esch från Luxemburg, påtalar att skrällarna är en del av charmen.

– Det är därför som fotbollen är en fantastisk sport. Vi kommer ge allt.

FAKTA

Så ska PAOK besegras

Under torsdagen spelar Östersund det första av två möten mot PAOK, det sista steget innan Europa League-gruppspelet.

Det allsvenska laget inleder på bortaplan i Thessaloniki, för att därefter spela returen på Jämtkraft arena den 24 augusti.

Håll koll på...

Robert Mak, 26. Slovaken är omtyckt av supportrarna och hyser själv en stor kärlek till klubben. Som ytter är han välbalanserad, och får laget chansen att kontra är det inte omöjligt att det blir just Mak som slår den avgörande passningen – eller gör målet.

Aleksandar Prijovic, 27. Serben spelade i Djurgården säsongen 2013/2014 och har därmed en del koll på allsvensk fotboll, även om han aldrig fick möta ÖFK. En stabil anfallare som gör mål på det mesta.

PAOK:s styrkor...

Har en trupp som besitter mycket teknik och kvalitativa egenskaper som rimligtvis borde överglänsa den som finns i allsvenskan. Den offensiva delen av laget, som var mycket framgångsrik förra säsongen, är än så länge intakt. Dessutom är supportrarna kända för att vara passionerade och skapa en god stämning på läktarna.

...och svagheter

Kan hämmas av att klubbens nye tränare, rumänen Razvan Lucescu, anställdes för knappt en vecka sedan. Saknar en ordentlig mittback som kan täcka upp för skadade José Crespo.