Dahlkvist om tunga tiden i Kif Örebro

”Jobbigt att lämna någon i sticket”

Foto: ANNA TÄRNHUVUD / AFTONBLADET
Lisa Dahlkvist
FOTBOLL

ARNHEM. Lisa Dahlkvist kommer till EM efter en jobbig säsong med klubblaget Kif Örebro.

Mittfältaren berättar nu hur hon tvingats göra avkall på sig själv – och om tankarna på att flytta.

– Det är alltid jobbigt att lämna någon i sticket, säger 30-åringen.

Lisa Dahlkvist blev stor hjälte i fjolårets OS som iskall straffläggare och är en av nyckelspelarna i Pia Sundhages landslag.

Men i klubblaget Kif Örebro har det varit mindre roligt. Laget som tippades vara i toppskiktet av tabellen ligger på nedflyttningsplats, nästsist i allsvenskan.

”Behövt hantera allas känslor”

Dahlkvist har tvingats ta mycket ansvar, och tiden in mot EM har varit jobbig och svår. Det har bara blivit tio poäng på elva matcher.

– Det är många som inte har så mycket erfarenhet så man har behövt stötta och hantera allas känslor. Man har fått göra avkall och hålla tillbaka lite på sig själv och inte kunnat slå alla passningar rätt för att man kanske måste styra andra och jobba på det sättet, säger Dahlkvist.

Dahlkvist kom hem till Örebro förra sommaren efter en säsong i Paris Saint-Germain och öppnar för en flytt, kanske utomlands igen. Ett land där det det funkar språkmässigt för henne och familjen vore i så fall det optimala.

– Det är inget jag är främmande för. Det känns ganska öppet än så länge.

”Skulle kännas jobbigt”

Några konkreta förslag från andra klubbar finns inte i nuläget, menar hon. Samtidigt skulle det inte vara smärtfritt att lämna Örebro.

– Att lämna en klubb som är i en sådan knipa skulle kännas jobbigt. Det är alltid jobbigt att lämna någon i sticket så det vet jag inte heller om jag vill göra. Man vill ändå vara en lojal spelare, de har ändå tagit tillbaka mig...

– Men man måste tänka på sin egen situation och utveckling.

Dahlkvist berättar att det till viss del varit utvecklande att få ta mycket ansvar men hon har svårt att se hur länge hon kan ha det som hon har det nu.

Hon vill upp till en högre nivå och att komma till landslaget och EM känns därför skönt.

– Man kan fokusera på sig själv och det är väldigt kul och inspirerande. Det är mycket roligare, säger hon.

30-åringen ser en fortsättning i landslaget även efter EM.

– Jag vill fortsätta. Jag tycker att det är väldigt kul och fortfarande inspirerande. Det blir spännande nu med en ny förbundskapten, att se vad som händer och vad han har för filosofi.