Mejla

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson: ”Två frågor lyser rött”

FOTBOLL

Inför EM lyser två frågor rött:

Hur kommer den svenska vänsterkanten stå sig? Blir det några mål?

De svenska spelarna måste hem och ladda batterierna.

Lotta Schelin kände sig som en seg banan, Olivia Schough fick mjölksyra i första minuten, Caroline Seger spelade i sand, och Jonna Andersson kände sig uttömd redan innan.

Allt det där spelade ingen roll när Bertil Schough tog ton inför EM-genrepet och sjöng nationalsången med en sällan skådad power. Revyartisten, tillika Olivia Schoughs far, pratade efteråt om hjärtat i halsgruppen, känslor och kärlek – och satte ribban för publiken under kvällen.

Publiken bättre än spelet

Falkenberg Alkoholfri Arena var fullare än tidigare, och de 4204 åskådare som var delaktiga i publikrekordet var kanske kvällens höjdpunkt.

För på planen var det som sagt sämre tryck. Den svenska inledningen var slarvig, laget var långt och utspritt och fungerade inte överhuvudtaget tillsammans.
Värst såg det ut på vänsterkanten, och även om de svenska spelarna kommer till premiärmatchen mot Tyskland utvilade och fräscha så finns det fog för oro där.

Jonna Andersson har abonnerat på startplatsen på positionen inför EM, men mot de kvicka mexikanskorna hängde hon inte alls med och kom in fel i flera situationer. Det var inte bara ikväll som hon hade det jobbigt, och när en formstark Magdalena Eriksson flåsar där bakom känns det just nu som att platsen borde vara öppen.

Hoppas benen piggnar till premiären

Med Eriksson får man dessutom en extra spets i anfallsspelet i fasta situationer.
Pia Sundhage satte stora delar av prestationen på trötthetskontot, och man får verkligen hoppas att det handlar just om trötta ben. Annars kan EM bli riktigt plågsamt för svensk del, framför allt i premiären.
Pia Sundhage tyckte att Jonna Andersson-kritiken som kom direkt i TV12 var orättvis, men öppnade samtidigt för att de kan komma att rotera spelare på positionen under EM – samma resonemang som hon haft kring platsen bredvid Lotta Schelin på topp.

Fick Sundhage några svar?

Med ett gäng slutkörda svenskor på planen uteblev många av svaren även i offensiven i genrepet. Nu såg mittback Linda Sembrant till att Sverige trots allt gjorde fler mål än brukligt i år även om det krävdes fyra hörnor på tre minuter innan mexikanskorna fick ge sig och Sembrant kunde rulla in bollen.
Mot ett motstånd som, åtminstone på Fifa-rankningen, är sämre än samtliga lag i Sveriges grupp i EM, kan man faktiskt önska mer.

Sundhage testade ikväll såväl Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius bredvid Schelin, och det där sista saknades som så många gånger tidigare i år.
Blev hon verkligen så mycket klokare?

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Av: 

Emelie Fredriksson

Publisert:

LÄS VIDARE

PANEL: Experterna tar ut OS-truppen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM för damer 2017

Damlandslaget i fotboll

Pia Sundhage

Stina Blackstenius

Olivia Schough