Han tackar ”Gud” för målen

”Han kommer med små tips”

Foto: BILDBYRÅN
Torbjörn Nilsson och Sören Rieks.
FOTBOLL

BORÅS. Matchvinnare med fjärde målet på fem matcher.

Då tackar Sören Rieks Gud.

– Han kommer med små tips.

Torbjörn Nilsson, alltså.

”Tack gode Gud för målen, amen.”

Så lär Sören Rieks aftonbön låta i kväll.

För sedan Torbjörn Nilsson, Gud hos Blåvitts supportrar, klev in som anfallstränare i IFK Göteborg när Alf Westerberg fick huvudansvaret efter att Jörgen Lennartsson fått sparken har den danske mittfältaren gjort fyra mål på de fem matcher som spelats med den nya lagledningen.

Det fjärde kom på måndagskvällen och var det avgörande 2–1-målet när Blåvitt besegrade Elfsborg för första gången på bortaplan sedan 2005.

Innan dess hade Rieks bara gjort ett enda mål på de första 14 matcherna.

”Måste bevisa sig”

Och det är just ikonen Nilsson som Rieks lyfter fram efter den tunga segern.

– Han kommer med små tips, om vilka löpningar man ska ta och vilka positioneringar man ska ha. Det ger också lite ny energi när det kommer in nytt folk. Det är nya ögon som man måste bevisa sig för. Det har varit bra, säger Rieks.

Hade du koll på hur stor Torbjörn var i Göteborg och i klubben?

– Jag hade hört namnet och man märker hur stor han är på folk som är 60 plus och som är på träningarna. Jag har hört lite historier om hur många mål han gjort. Det talar för sig självt.

Märks det att han själv spelat på den högsta nivån?

– Ja, han kommer med små input. Han vet vad som krävs och försöker implementera det. Det har varit bra för oss. Vi gör i alla fall mycket mer mål nu än tidigare.

Elfsborg ineffektivt

Om Gud hör bön?

Nja, den alltid lika ödmjuke Nilsson vill inte ta för mycket kredd för Rieks målexplosion.

– Äh, det är smådetaljer bara, hur man löper lite hur man tänker. Och hans position. Sören ska inte springa på kanten och slå inlägg. Han ska vara där framme när det blir farligt. Så fort vi närmar oss mål ska han skära in, säger Nilsson.

Det var IFK Göteborgs effektivitet som avgjorde matchen. Eller snarare Elfsborgs ineffektivtet. Boråsarna hade 66 procent av bollinnehavet och fler klara målchanser än göteborgarna.

IFK har tagit tio poäng på fem matcher under Westerberg/Nilsson och har faktiskt lite häng på en europaplats.

– Vi har lagt kvalplatsen bakom oss nu. Den låg lite i bakhuvudet tidigare. Det är skönt att kunna titta uppåt nu, säger Rieks.

FAKTA

Rieks målexplosion

Omgång 1–14: 1 mål.

Omgång 15: 1–0-målet mot Örebro (2–2 till slut).

Omgång 16: 1–1-målet mot Norrköping (4–1).

Omgång 17: –

Omgång 18: 1–1-målet mot AIK (2–1).

Omgång 19: 2–1-målet mot Elfsborg (2–1).

FAKTA

Betyg

Matchen:
Vi fick ett härligt västderby som fick en drömstart för den neutrale betraktaren med två snabba mål innan det hade gått fem minuter. Under andra halvan av första halvlek tog Elfsborg över och skapade flera lägen som borde gett en ledning in i paus. Men det stod 1-1 i paus. I andra halvlek pressade Blåvitt lite högre och det gav resultat rätt snabbt i en snabb omställning som gav det avgörande 2-1-målet. Elfsborg tryckte på men lyckades inte skapa lika högkaratiga chanser som i första. Ineffektiviteten fällde hemmalaget som borde haft minst en poäng sett till spel och chanser totalt i matchen.

Tobias Hysén, anfallare, Göteborg
Satte kvitteringen och låg bakom 2-1 med sin assist. Lägg till det en oerhörd arbetsinsats.

Søren Rieks, mittfältare, Göteborg
Fjärde målet på de fem matcherna under nya regimen.

Issam Jebali, anfallare, Elfsborg
Skjuter mest i hela allsvenskan och det syntes i dag att han egentligen inte är en striker (ineffektiviteten). Men ligger bakom väldigt mycket.

Simon Olsson, mittfältare, Elfsborg
Bara att citera Anders Andersson, C More: ”Man kan skjuta bollar på honom men han plockar in allt med sina fina fötter.”

Samuel Holmén, mittfältare, Elfsborg
Vänder spelet från kant till kant med sina fantastiska passningar.

Domare: Stefan Johannesson, Täby

Jury: Johan Flinck, Borås Arena