Öppnar för att ta bort allsvenska kvalet: ”Måste man ha ett kval?”

Daniel Andersson.
Daniel Andersson.

För att lägga större fokus på Europaspel vill Daniel Andersson förlänga säsongen permanent in i december.

Malmös sportchef är därmed beredd att avskaffa det allsvenska kvalet.

– Resten av Europa spelar fotboll i november, men då är Sverige på semester i Thailand, säger Andersson.

Malmö FF har drivit flera av de frågor som Hammarbys sportchef Jesper Jansson lyfte i en intervju med Sportbladet i går.

Jansson oroade sig för att det är fel fokus inom både Svenska Fotbollförbundet, SvFF, och intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef.

MFF:s starke man, sportchefen Daniel Andersson, delar sin kollegas bild att svensk fotbolls fokus ligger på annat än att maximera klubbarnas möjligheter att nå Europaspel:

– Vi är 32 klubbar (i Sef) och de flesta tycker att ”nä men skit i det, det är bättre vi bygger varumärket allsvenskan, och allsvenskan kan inte spelas i november, då får vi mindre publik och tv-tittare”.

– Men vi har ju byggt allsvenskans varumärke jättefint nu. Det har gjorts ett jättearbete. Men man har inte brytt sig om de svenska lagen i Europa! säger Daniel Andersson.

Det är ju ingen som kan ta sig vidare till ett gruppspel, varför ska vi bry oss om de lagen?”. Den inställningen råder inom Sef, enligt Daniel Andersson.

”Sef vill hellre bygga allsvenskan”

– De vill hellre bygga allsvenskan, säger han.

Malmös sportchef ger ett konkret exempel:

– När vi kvalade förut fick vi alltid Gefle borta mitt i ett kvalspel vilket var vår tuffaste resa. I år fick vi Degerfors borta vilket för oss är en stor logistisk utmaning, säger Daniel Andersson.

Det slutade med att Malmö tvingades charta ett eget plan för flyga till Karlstad, något som kan kosta i storleksordningen mellan 200 000 och 300 000 kronor.

– Jag vill inte slänga ut summorna här, men det är dyrare att än att åka buss eller tåg, säger Daniel. Och det är inte alla klubbar som har den möjligheten som vi har genom att vi lyckats spela in lite pengar.

”Underlättar inte”

Precis som Jesper Jansson menar Daniel Andersson att i andra länder anstränger sig förbund och ligor för att underlätta för lagen som kvalar till Europa – vilket alltså inte sker i Sverige.

Den andra delen av Anderssons kritik är vilken period seriespelet pågår. Normalt ligger schemat från månadsskiftet mars/april till månadsskiftet oktober/november. På grund av pandemin spelas det in i december i fjol och i år.

Detta vill Daniel Andersson nu se permanent.

”Ta bort kvalet”

Problemet som uppstår om allsvenskan spelar hela november och in i december är superettan och serierna under. Det finns nämligen kvalspel som skulle bli hängande i luften. Nu väcker Daniel Andersson en intressant och kontroversiell tanke:

– Det som ställer till planeringen är kvalet till allsvenskan. För det måste in nånstans. Då kan man fråga sig – måste man ha ett kval? Är det inte bättre att vi spelar allsvenskan i november och december så att de lag vi har i Europeiska gruppspel har tävlingsmatcher tills det gruppspelet är slut.

Två eller tre lag som åker upp eller ner utan kval?

– Ja, för jag förstår ju de som sitter och gör det här spelschemat. För att allt ska hinnas med kan inte allsvenskan sluta så sent för då hamnar ju kvalet på julafton. Då blir ju frågan: hur viktigt är det här kvalet om man jämför med de andra fördelarna? Att kunna spela längre och få mer luft i schemat för lagen som spelar i Europa, säger Daniel Andersson.

Han tillägger:

– Det handlar också om ligans seriositet. Det är väldigt få länder som inte har ligaspel i november, säger Daniel Andersson.

”Europa avgörande”

Daniel Andersson ger också ett väldigt konkret och tydligt exempel varför Euroapspelet är avgörande för att behålla stora talanger och de bästa spelarna längre i svensk fotboll (apropå den talangflykt vi just nu ser till Danmark):

– Jag tror att man underskattar vikten av de europeiska matcherna. De är inte bara viktiga för svensk fotboll och svenska klubblag, de är också viktiga för de svenska talangerna. För att fostra landslagsspelare är det väldigt viktiga matcher, säger Daniel Andersson och fortsätter:

– För exempelvis Emil Forsberg var vårt Champions League-kval och gruppspel hans allra största genombrott. Han hade slagit igenom ändå, men allsvenskan räcker inte för att ta steget direkt in landslaget. Det krävs att man spelar på högre nivå.

Samtidigt börjar Malmö FF:s sportchef se embryon till en attitydförändring inom svensk fotboll, kanske på grund av att Europa Conference League öppnar möjligheter för fler svenska lag att nå Europa.

– Nu är det fler röster som börjar göra sig hörda, till exempel Jesper (Jansson). Och att det går att lyfta ut den trettonde omgången har varit jätteviktigt, säger Daniel Andersson apropå att matchen Malmö FF-IF Elfsborg – som skulle spelats i helgen – spelades redan i maj.

– Det gör att vi kan hämta andan lite nu, säger Daniel Anderssons vars Malmö FF möter Rangers i Champions League-kvalet på tisdag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.