Nu måste förbundet hålla sitt löfte

Brenning: Kan kosta oss EM och placera Sverige på svarta listan

FOTBOLL

Polisen har varnat för att ”grovt kriminella krafter” redan tagit sig in i svensk fotboll.

Kalla faktas program är ytterligare en påminnelse om att allt inte står rätt till.

Nu borde Svenska fotbollförbundet hålla sitt löfte och göra allt de kan för att städa upp.

Nu borde Sverige leda upproret mot fotbollens högsta organ Fifa.

Fotbollen är i dag en verksamhet där du kan muta till dig en omyndig talang och med rätt kontakter sedan sälja honom utomlands för mångmiljonbelopp. Detta i transaktioner som lyder under strikta sekretessavtal och genomförs över landsgränser. Dessutom i en bransch där även klubbar och spelare i den absoluta toppen visat sig mer än villiga att skicka pengar till mystiska konton i skatteparadis.

Det går inte att beskriva som något annat än en drömtillvaro för en kriminell person. En spelarövergång kan i dag vara lika smutsig som en knarktransaktion men här behöver du inte gömma din vara i gömda lastutrymmen. Här skickas den inför öppen ridå framför pressens kamerablixtar och fotbollsfansens applåder samtidigt som pengarna fördelas bakom stängda dörrar.

Besvärande kontakter med få slutsatser

Att Kalla fakta valt att granska agentbranschen är därför välkommet men tyvärr är de säkra slutsatserna få. ”Fotbollssyndikatet” kryllar av besvärande kontakter men landar egentligen i få slutsatser.

Agenten Nochi Hamasor pekas ut som spindeln i nätet i det som kallas ”Fotbollssyndikatet” och kopplas genom sin verksamhet till såväl Alexander Isak, Kingsley Sarfo och Zlatan Ibrahimovic som den misstänkte matchfixaren från den uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg och AIK i maj. Det är självklart försvårande, och Hamasor uttrycker sig i programmet också på ett fruktansvärt sätt samt spelar med vad som kan tolkas som förtäckta hot mot reportern Andreas Sundberg, men om han egentligen gjort något fel i sin verksamhet vet vi efter att ha sett programmet fortfarande inte. Lika lite som om Kingsley Sarfo eller Alexander Isak för den delen brutit mot några regler.

Av allt som presenteras i Kalla faktas program är det egentligen bara matchfixningen som kan presenteras som direkt olaglig. Det är ett program byggt på försvårande relationer men det är fortfarande omöjligt att veta om de inblandade begått något regelbrott eller kriminell handling. Precis som det är med alla andra agenter, spelare eller hjälpredor i fotbollsaffärer. För sanningen är att ingen vet. Sanningen är att det knappt finns några regler att bryta mot längre.

Det är det jag fortfarande tycker är det riktigt besvärande. Ännu mer nu när polisen Fredrik Gårdare i Kalla fakta vittnar om hur fotbollsspelare ner i junioråldern erbjuds mutor för att skriva avtal med rätt agent och juniorerna i programmet till och med vägrar att kommentera vilka agenter de ens jobbar med.

Att den här insynsskyddade men finansiellt extremt lukrativa branschen fungerar som ett flugpapper för kriminella är inte svårt att räkna ut. Frågan vad som händer med spelarna som fått mutor men aldrig kunnat betala tillbaka känns därför väldigt relevant att ställa. Hur ska de försvara sig om gentjänster krävs? Hur ska de skydda sig om de sedan ombeds att lägga sig i en match?

Alla förstod vad som skulle hända

Fifa kontrollerade tidigare agentbranschen med ett licenssystem men när problemen 2014 blivit så stora att fotbollsförbundet inte förmådde att hålla dem i schack längre så avsade sig Fifa helt enkelt allt ansvar. Det var lättast så. Svenska fotbollförbundet gick på Fifas linje men chefsjuristen Anders Hübinette kan i Kalla faktas program inte ge ett enda hållbart exempel på hur det egentligen har hjälpt de svenska fotbollsspelare. Men det var väl lättast så.

Alla, och jag menar ALLA, förstod vad som då skulle hända när branschen släpptes helt fri men det krävdes ändå en direkt varning från polisen till SvFF om att ”grovt kriminella krafter” nu redan kommit in på marknaden för att förbundet skulle agera. Nu är ett nytt nationellt licenssystem på gång men frågan är vilket kraft det egentligen kommer ha?

Alla förmedlare som ska agera på den svenska marknaden måste snart gå igenom en lämplighetskontroll där de ska intyga att de inte är dömda för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet men SvFF har ingen rätt att begära utdrag ut belastningsregistret och frågan vad förbundet kan göra om en agent utan licens företräder den utländska klubben och har sin godkände kompis som representant för den svenske spelaren i en affär är fortfarande obesvarad.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand lovar i Kalla fakta att förbundet ”ska göra allt vi kan” för att få bort de kriminella krafterna från fotbollen. Jag kan inte låta bli att undra varför de inte gjort det tidigare? Jag är tveksam till om det räcker nu.

Fotbollen gör många fina samhällsinsatser och sitter ofta på väldigt höga hästar i moraliska frågor men när regnet spolat rent den nymålade fasaden står vi ofta kvar dyblöta med samma skit: Spelare som gör allt för att nå sina drömmars klubbar, föreningar som gör allt för att nå titlar och fotbollsförbund som gör allt för att få stora matcher, viktigt inflytande och mästerskap. Kosta vad det kosta vill.

Det gör att det som så många gånger förr blir upp till fotbollens högsta kontrollerande organ att lösa allt. De heter Fifa och har en moralisk kompass utan några nålar.

Fifa kommer inte göra någonting innan de har något att förlora. Det sker först om deras medlemsförbund organiserar sig och sätter press på dem att agera. Mot matchfixningen, mot den smutsiga agentbranschen och mot det fortfarande på många sätt uppenbart misstänkt genomkorrupta Fifa och Uefa. Här ser jag gärna att Svenska fotbollförbundet tar taktpinnen och organiserar upproret.

Det kan kosta dem mästerskap, det kan kosta ordföranden Karl-Erik Nilsson hans plats i Uefas exekutiva kommitté och det kan placera svensk fotboll på svarta listan i många år framöver. Men det hade varit att hålla löftet om att göra allt de kan. Det hade varit att göra någonting vi alla svenska fotbollsfans kan vara stolta över.

Stoltare än över två EM-matcher på Friends Arena 2020 för att vi lett brett, nigit djupt och tagit vackert i hand.