Wenger: ”De går före Barcelona i PL”

Foto: TONY O'BRIEN / X03815
FOTBOLL

Barcelona till Premier League?
Nu har Arsène Wenger, 67, uttalat sig i frågan.
– De skotska klubbarna måste ha företräde, säger Arsenal-tränaren enligt Squawka.

Folkomröstningen om att göra Katalonien självständigt skakades av våld och oroligheter och har också påverkat det sportsliga.

I söndags tvingades FC Barcelona spela inför tomma läktare i 3–0-segern mot Las Palmas på grund av oroligheterna, där flera fall av överdrivet polisvåld har rapporterats.

– Det här var den värsta upplevelsen för mig som spelare någonsin, sa ”Barca”-mittbacken Gerard Piqué, som själv röstade i det olagliga valet, efter att ha spelat inför tomma läktare.

Strejk

Under tisdagen väntas ett stort antal katalaner, däribland ”Barca”, att gå ut i strejk i protest mot Madrid-regeringen och mot polisens våldsamma agerande i samband med folkomröstningen.

Samtidigt har folkomröstningen väckt frågor om ”Barcas” framtid i La Liga.

Skulle Katalonien bli självständigt riskerar de tre katalanska klubbarna, ”Barca”, Espanyol och Girona, att kastas ur ligan och i fredags kom rapporter om att ”Barca” kan hamna i Premier League.

– Om Katalonien blir självständigt kommer de katalanska lagen att få bestämma var de vill spela. I den spanska ligan eller så kan det bli i något av Italien, Frankrike eller Premier League, sa Kataloniens idrottsminister Gerard Figueras.

”Uefa inget emot det”

– Redan i dag finns det lag från andra länder i de nationella ligorna. Klubbar från Andorra spelar i Spanien inom både fotbollen och basketen. Monaco spelar i franska ligan, i England finns det walesiska lag. Jag tror inte att Uefa har något emot att se andra klubbar spela i andra ligor än deras hemland, fortsatte han.

Nu har Arsène Wenger, 67, uttalat sig i frågan.

Arsenal-tränaren beskriver scenariot som ”intressant” men osannolikt – och att klubbar som Celtic och Rangers borde få företräde.

”Hade lärt mig katalanska”

– Vi har redan tillräckligt med klubbar. 20 och de vill utöka till 24. Först och främst måste vi välkomna de skotska klubbarna innan vi vänder oss till de spanska, säger Wenger enligt flera medier, däribland Squawka.

67-åringen drar sig dock inte från att spekulera över ett potentiellt ”Barca-till-PL”-scenario.

– Om Barcelona ansluter till Premier League blir det ännu svårare att vinna ligan. Och jag hade försökt lära mig katalanska. Barcelona är en väldigt politisk klubb, så det hade varit intressant att se hur ligan hade reagerat, säger Wenger.

ARTIKELN HANDLAR OM