Hysteriskt rättvist och historiskt roligt

Alldeles strax fortsätter kvällens matematiska övningar som vi känner som VM-kvalet i fotboll.

Eftersom vi ännu inte vet exakt var Sverige hamnar kan vi väl i alla fall konstatera var Jannes gäng står: Knappt svettiga, raka i ryggen och extremt nära en playoff-plats till fotbolls-VM i Ryssland.

8–0 mot Luxemburg var hysteriskt rättvist och historiskt roligt.

Mycket inför matchen hade handlat om vilken approach Sverige skulle ha till den eventuella målskillnadskvot som kan komma att bli avgörande för en playoff-plats. Stor segermarginal mot Luxemburg skulle innebära en lättare mental packning på flyget till Amsterdam. För höga ambitioner och Sverige skulle kunna bli tagna på sängen av det Luxemburg som ställt till det för flera av lagen i grupp A.

Två tänkbara scenarion utkristalliserade sig:

Tidig utdelning och Sverige skulle kunna få feeling.

En första halvlek utan mål och Sverige skulle börja räkna matte i paus och ångestsvettas i mitten av andra.

Solnagudarna hade öppnat himlen och Friends Arenas gräsmatta hade tacksamt sugit åt sig gåvorna ovanifrån. Vi kan i alla fall se till att de har otur med vädret, resonerade Luxemburg, som insisterade på att arenataket skulle vara bortdraget.

Drömmer inte – han jobbar

Men Janne Andersson laborerar inte med så opålitliga faktorer som tur. Han drömmer inte, utan jobbar, som programförklaringen löd vid tillträdet på förbundskaptensposten förra hösten, med en omisskännlig passning till tidigare regim.

Efter mindre än tio minuter fixade Ola Toivonen straff till Sverige, när han i en närkamp med Luxemburgs Christopher Martins föll relativt enkelt och rejält rutinerat.

1–0 på Andreas Granqvist stensäkra straff innebar att Sverige hade fått önskat inledningsscenario.

Åtta minuter senare slog Micke Lustig en boll till Emil Forsberg, som lirade vidare Ola Toivonen som hittade Marcus Berg som snurrade runt och placerade bollen behärskat i mål.

Fifa har som bekant fått ta till alltmer sofistikerade utslagsmodeller ju mer deras mästerskap svällt i deltagare. I labyrinten av målskillnad, seedningsgrupper, bästa och sämsta tvåor och det nya kvalpåfundet Nations League har Svenska fotbollförbundet till slut kapitulerat och börjat använda sig av en hemlig matematikguru som kontinuerligt förser dem med förutsättningarna under resans gång.

Det fanns många aspekter att tänka på i mötet med Luxemburg, men Janne Andersson hade sin plan klar. Vid 2–0 såg han vilken match det var han hade att arbeta med och viftade upp, upp till sin försvarslinje, festen har bara börjat!

3–0 kom när Ola Toivonen vidarebefordrade en Jacob Johansson-boll till Marcus Berg som nickade in returen på ett eget skott bakom Luxemburgs målvakt Jonathan Joubert.

Svensk landslagshistoria

Andra halvlek hade blivit formalia i alla andra lägen, men nu fanns om ju en hollandsmatch på andra sidan helgen där varje plusmål i kväll innebär handicap på tisdag. Luxemburg kastade in portugisnaturaliserade Gerson Rodrigues som storspelat i bragdmatchen mot Frankrike, men fortsatte att halka efter, både bildligt och bokstavligt. Marcus Berg fortsatte att göra mål.

Efter 7–0, där Mikael Lustig anslutit till målgörarskaran, Andreas Granqvist förvaltat ännu en straff prickfritt, Marcus Berg gjort ytterligare ett mål, volleysköt sig Ola Toivonen in i svensk landslagshistoria. 8–0 är den största segermarginalen någonsin i herrlandslagets kvalhistoria.

Den kom inför 50 002 åskådare på Friends Arena, en historisk siffra det också, och den kom när vi ägnat en vecka åt att snacka upp Luxemburg som en potentiell festförstörare.

Det där är vårt kors att bära, Sverige har ingen som helst tyngd på sina axlar när de åker till Amsterdam i morgon.

De har minst en playoff-plats i bakfickan på alla tänkbara sätt utom de strängt matematiska.

Jannes gäng har fjorton plusmål på tisdagens motstånd i Amsterdam när VM-kvalkvällen nu fortsätter i Vitryssland och Sofia.

Över till er Holland.


Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player