De tog chansen i gruppspelsavslutningen: ”Inga debutanter direkt”

RIFU. Flera spelare tog chansen när de fick den.

Eller ja, hur mycket chans att slå sig in i en kvartsfinalsstartelva fanns det egentligen i gruppspelsavslutningen mot Nya Zeeland – med tanke på konkurrensen?

– Givetvis gjorde jag allt i dag för att finnas tillgänglig från start, säger Olivia Schough.

Det syntes i den milda ”tyfonbrisen” på Miyagi Stadium att Olivia Schough hade längtat efter startchansen.

Vänsteryttern såg ut att vara på ett riktigt gott spelhumör när hon utmanade, vred och vände på nyzeeländska ytterbackar under sin dryga timme på planen.

– Jag kände mig delaktig. Det var kul. Mycket boll. Det gillar man när man spelar fotboll, säger Schough efter matchen.

Och ja, visst försökte hon sig på några patenterade långskott på det vis hon så ofta gjort i damallsvenskan också. Fast utan mål.

– Ja, väldigt surt. Men jag är superglad för min speltid i dag och att jag känner mig delaktig. Sen vill man ju alltid göra mål. Fast vi vinner matchen så jag är ändå superlycklig.

Hon, precis som spelare som Madelen Janogy och Anna Anvegård, tog chansen och imponerade när de fick chansen att starta i offensivt led.

Dock är det inget lätt offensivt led att slå sig in i.

”Skulle inte säga frustrerande”

Trots allt har den ordinarie anfallsuppsättningen, om det så varit med Stina Blackstenius eller Lina Hurtig i start- och slutelva, gjort sju mål på två matcher dessförinnan med Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö som ställer frågor på kanterna.

Finns det något frustrerande i hur svårt det är att slå sig in i elvan för tillfället?

– Jag skulle inte säga frustrerande. Vi alla tycker det är fantastiskt hur vi spelat de två första matcherna. Sen är det otroligt kul att Peter ger oss förtroendet och litar på att vi kan göra vårt i en viktig match i dag.

Anna Anvegård, som stått utanför truppen i de två första matcherna, tackade för förtroendet hon fick från start med att göra mål.

Tror du att du ökade dina chanser att slå dig in?

– Klart att det gör det när man som forward gör mål. Sen har de forwards som spelat, Stina som har spelat de flesta matcherna är i superform och har gjort det jättebra. Så det är tuff konkurrens. Men jag är glad för de minuterna jag fick i dag och att jag fick göra mål.

”Inga debutanter direkt”

Madelen Janogy? Hon gjorde också mål när hon fick startchansen.

– Det är superpositivt att det är konkurrens. För mig handlar det om att ta chansen när jag får den. Det ska vara tuff konkurrens i ett landslag, säger Janogy.

Peter Gerhardsson, förbundskapten, var i alla fall nöjd med det han fick se från sina åtta startelvaändringar.

Blev det svårare för dig att ta ut den där kvartsfinalsstartelvan nu?

– I dag handlade det om att försöka se till att vi kunde vinna matchen för att få de optimala förutsättningarna. Men också viktigt att vila på några, säger Gerhardsson.

– De som kommer in, vi har sett dem på träning och sett dem i matchsituationer. Som Anna Anvegård. Hon har varit en klassforward för oss sedan tidigare. Vi har en bra bredd och det är inga debutanter vi ställer ut direkt.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.