Djokovic: ”Känns konstigt att de inte är här”

Djokovic vill göra som Graf

TOKYO. Novak Djokovics jakt på en historisk ”golden slam” går vidare.

Utan att Roger Federer eller Rafael Nadal står i vägen.

– Det känns konstigt att de inte är här, säger den serbiske superstjärnan.

Flera av världens bästa tennisspelare valde att avstå OS i Tokyo. Novak Djokovic var också tveksamt inställd till att åka, men så sent som i mitten av förra veckan bestämde han sig.

Och nu är han här.

– Det är alltid en stor ära att få representera mitt land i OS, säger han på en välbesökt presskonferens under torsdagskvällen, lokal tid, i Tokyo.

34-åringen har haft ett makalöst 2021. Förrförra helgen vann han Wimbledon och tog sin 20:e grand slam-titel i karriären. Dessförinnan hade han vunnit både Australian Open och Franska öppna, vilket innebär att han nu har chans att skriva historia.

”Tar gärna hennes nummer”

Det Djokovic jagar är en så kallad ”golden slam” – att vinna alla fyra grand slams plus OS under ett och samma år. Det är en bedrift som bara ikonen Steffi Graf har lyckats med (1998).

– Jag har inte varit i kontakt med henne. Men jag tar gärna hennes nummer, så kan jag ringa och fråga hur hon bar sig åt för att lyckas, skrockar han.

– Skämt åsido, jag hyser den största respekten för Steffi och det hon uträttade under sin tid som aktiv. Jag trodde aldrig att någon skulle lyckas upprepa hennes bedrift, men nu har jag i alla fall gett mig själv chansen. Givetvis är det min dröm och målsättning. Sedan är det alltid svårt att jämföra nutid med dåtid, men jag är definitivt inspirerad av henne, säger Djokovic.

Federer och Nadal saknas

Detta blir hans tredje OS. I sitt första (Peking 2008) blev det brons. I London 2012 var det argentinaren Juan Martin del Potro som stod i vägen i bronsmatchen.

I normala fall brukar det vara Roger Federer och Rafael Nadal som sätter käppar i hjulen för Djokovic, men stjärnduon är inte på plats utan har lämnat återbud på grund av skada.

– Jag kan inte minnas många stora turneringar de senaste 15 åren då varken Roger eller Rafa varit med. Det känns lite konstigt, man är van att se minst en av dem. Men samtidigt finns det många bra spelare som (Daniil) Medvedev, (Stefanos) Tsitsipas, (Alexander) Zverev och (Andrej) Rublev som ju alla är rankade bland de absolut bästa i världen. De är mina största utmanare, säger Djokovic.

Sportbladet var på plats under Djokovics träning inne på centre courten i går (onsdag) och kan intyga att det var en lättsam stämning bland ”Nole” och hans team.

– Det känns väldigt bra både fysiskt och mentalt. Jag känner mig redo att prestera på max. Jag har gjort min kanske bästa grand slam-säsong hittills i karriären, så förberedelserna inför OS kunde knappast ha varit bättre, säger han.

Novak Djokovic.
Novak Djokovic.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.