Gustav Svensson snart klar – så ska Blåvitt spela nu

GÖTEBORG. Micke Stahre duckade frågan om försvarsspelet efter Mjällby-matchen.

På onsdagen kom svaren.

Då tränade Gustav Svensson med laget och den defensive mittfältaren väntas bli klar inom kort.

– En svensk landslagsspelare, klart han är jätteduktig, säger Stahre.

Efter segern mot Mjällby i söndags med 3–2 förklarade IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre att han var nöjd med sex gjorda mål på de två senaste matcherna, men mindre nöjd med fyra insläppta (ÖFK borta slutade också 3–2 till Blåvitt).

I andra halvlek mot Mjällby bytte Stahre formation (från 4–4–2 till 3–5–2) för att stå emot Mjällbys anfallsattacker.

– Jag tror att trebackslinjen räddade oss från förlust och räddade oss till segern. Vi fick fler spelare i den farliga ytan centralt, sa Stahre.

Sportbladet: Apropå fyra insläppta, ser du någon röd tråd i ert försvarsspel som inte fungerar?

– Egentligen inte. Varje mål är unikt.

Sportbladet: Om jag formulerar frågan så här då: är det kollektiva försvarsbrister eller individuella du framför allt ser?

– Låt mig analysera det, sa Micke Stahre.

Svensson tränade

Under onsdagen åkte Sportbladet upp till Kamratgården för att höra vad Stahres analys visat. Vi möttes av att ex-landslagsspelaren Gustav Svensson, 34, gjorde sin första träning med övriga kollektivet.

– Men han gör inte media i dag, säger sportchefen Pontus Farnerud.

Enligt uppgifter till Sportbladet kommer Gustav, som tillhört kinesiska Guangzhou City, presenteras för IFK Göteborg inom kort.

– Det är en svår och speciell situation, men det finns nånstans en möjlighet, säger Farnerud som antydde att det mest är en tidsfråga:

– Sedan när det sker, det får vi se.

Tränaren Mikael Stahre gläds naturligtvis åt att få in en defensiv mittfältare av Gustav Svenssons kaliber i truppen.

– Det är väl egentligen Pontus som får uttala sig om det. Men det är en bra spelare, en erfaren spelare. En landslagsspelare för Sverige, klart han är jätteduktig, säger Mikael Stahre.

”Tar på mig det”

Desto mer hade Stahre nu att säga om analysen efter Mjällby-insatsen, sex gjorda mål och fyra insläppta på två senaste matcherna.

– Vi måste släppa loss och frigöra vår energi och potential. Det sker lite på bekostnad av strukturen. Jag kan delvis ta på mig att laget hamnar för ofta i obalans.

Och när strukturen är i obalans så hamnar vissa försvarsspelare i mer utsatta situationer?

– Precis. Man måste klara av att spela en-mot-en och två-mot-två i ett försvarsspel, men det är inget man eftersträvar. Mitt jobb blir att hitta organisationen och strukturen i alla spelfaser, säger Mikael Stahre.

Till sin hjälp får han framöver tillgång till defensiva mittfältsankaret Gustav Svensson – men innan Svensson är spelklar – och även efteråt – utesluter Stahre inte att använda trebacklinjen på nytt.

”Trebackslinje? Inte otänkbart”

– Vi har nog inga planer på att i grund och botten spela med något annat än fyrbackslinje. Sedan är det inte otänkbart att man gör det i en enskild match från start. Den flexibiliteten måste man ha som tränare nuförtiden.

Trebackslinje från start mot Varbergs Bois på måndag?

– Det är inte otänkbart.

Ska ni träna på det i veckan?

– Det vore direkt dumt av mig att stå här med en slipad journalist och lägga ut hela texten, säger Stahre med ett finurligt leende.

Nya Stahre = 3–2-segrar?

IFK Göteborg åker till Varberg med två raka 3–2-segrar, en ovan situation för tränare Stahre.

– Jag brukar vinna mina allsvenska matcher med 1–0 och 2–1, säger han.

Nya Stahre vinner med 3-2 i stället?

– (skratt) Troligtvis är det bara en slump, men de gånger vi gör tre mål ska det vara hundra procent tre poäng. När vi gör tre mål förväntar jag mig att det ska vara tre poäng, säger Mikael Stahre.

Gustav Svensson snart i Blåvitt igen
Gustav Svensson snart i Blåvitt igen
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.