Janne: ”Jag såg inte EM-finalen”

HALMSTAD. Janne Andersson såg Halmstad–Djurgården i kväll.

Till skillnad från EM-finalen i går.

– Vi var ute och käkade i stället, säger förbundskaptenen.

Sportbladet träffar förbundskapten Janne Andersson på Örjans Valls läktare och ber om en kommentar om gårdagens EM-final.

Svaret överraskar kanske.

– Jag har ingen analys kring den överhuvudtaget för jag såg inte hela. Jag såg slutet och straffläggningen.

Blev du så knäckt efter Sveriges förlust?

– Inte knäckt, men jag blev tom och för mig var EM över då. Att sedan sitta och titta på det…då kände jag: nä.

Men du såg straffläggningen i finalen?

– Ja. Flera av matcherna, inte bara vår match, gick till förlängning, och många till straffar. Det var så små marginaler i det här mästerskapet, det är det som är det kusliga.

Hänger det ihop med coronapandemin att det blev så tajt?

Janne Andersson på Örjans Vall.
Janne Andersson på Örjans Vall.

”Vi skulle ha vunnit”

– Jag har inte jämfört med tidigare mästerskap, men i många matcher var det jättesmå marginaler. Tittar man tillbaka på vår match skulle vi vunnit matchen i andra halvlek. Men det är väl så på den yppersta nivån.

Tänker du tillbaka på om du skulle gjort tidigare byten mot Ukraina?

– Nej, den diskussionen bryr jag mig inte om. Där och då kände jag att det var rätt. Vi skapade målchanser och skulle vinna matchen. Vi hade friläge i 90:e minuten. Vi skulle ha vunnit den matchen i andra halvlek.

Lärde du dig något hur ni ska vinna i liknande situationer framöver?

– Nu gick vi till åttondelsfinal vilket ett svenskt landslag inte har gjort sedan 2004. Det är klart godkänt. Sedan ville jag mer. Men det jag försökte säga tidigare var att marginalerna är så fruktansvärt små. Självklart lär man sig saker hela tiden. Man samlar erfarenheter och går vi till ett nytt mästerskap har vi säkert lärt oss saker som gör att vi ökar den marginalen.

– Den stora analysen har vi inte gjort ännu, det har inte funnits någon anledning att göra den så snabbt utan det gör vi efterhand, säger Janne Andersson.

Finns det något att lära av Italien som blev mästare?

– De hade ungefär lika stort bollinnehav mot Spanien som vi hade. Italien var taktiskt smarta, och spelade taktiskt smart i olika matcher. Det gjorde vi också. Det finns inte ett sätt framåt, du måste ha en flexibilitet i hur du spelar mot olika motståndare. Det är väl det man kan lära sig.

– Sedan hade Italien marginalerna med sig i straffläggningarna. Och det kanske är en skicklighet, men det är så jäkla små marginaler, säger Janne för att spontant återkomma till besvikelsen han fortfarande känner över Sveriges uttåg:

– Jag är väldigt stolt över det vi gjorde, men jag ville ha mer, vi hade kunnat uträtta mer. Vi hade fem jättelägen (mot Ukraina), den matchen skulle vi vunnit. Nu gjorde vi inte det och det är surt som fasiken, suckar Janne.

”Hälsar på gamla kompisar”

Janne, klädd i ljusblå pikettröja, är hemma i Halmstad en vecka. På Örjans Valls läktare samspråkar han med gamla fotbollsvänner, som Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson.

– Jag hälsar på gamla kompisar. Jag är lite ledig nu, sedan ska vi samla ihop oss, säger Janne angående sin egen fotbollshöst.

Vad tittar du på idag?

– Bara på fotboll. Jag ska kolla om ”Ante G” (Andreas Johansson, HBK:s mittback) klarar sig fortfarande. Jag såg Halmstad mot Hammarby förra veckan på Tele2 och där var Ante en av de bästa på planen som vanligt. Sedan är det alltid roligt att se nya yngre killar som man inte har jättekoll på ännu.

Får Andreas Johansson, 39, ta över efter ”Granen” som åldersmittbacken i truppen till hösten?

– Nej. Men han hade klarat det, säger Janne Andersson med ett gott semesterskratt.

Och tillägger:

– Och han kommer klara sig bra idag också, det är jag helt säker på.

Mycket riktigt, Andreas Johanssons HBK-backlinje stod emot topplaget Djurgården och mötet slutade 0–0.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.