”Vi är inte här för att slå USA, vi är här för att ta medalj”

TOKYO. De talade om gulddrömmar redan innan OS började.

En 3–0-premiärkross mot USA förmildrar inte direkt hoppet om att göra något de aldrig tidigare gjort.

– Det finns en otrolig tro inom laget att vi har något väldigt bra på gång, säger Stina Blackstenius.

Redan innan spelen sparkade igång så hade Sverige lagt förhoppningarna högt. Ett landslag som anses vara ett av de bästa någonsin hade trots allt ställt in siktet på den ädlaste medaljvalören.

De kunde inte fått en bättre start.

– Vi har sagt att vi är här för att gå hela vägen. Sen gäller det att visa det på planen också. Vi kunde inte fått en bättre första motståndare än världsmästarna, säger Kosovare Asllani efter att de satt ett abrupt och respektingivande stopp på en amerikansk 44-matchsvit av icke-förluster.

– Nu visar vi spelmässigt att vi är ett spelskickligt lag. Att vi kan äga hela matchbilden.

Kosovare Asllani, och även övriga svenska stjärnor, konstaterar dock att det ”bara” var en premiärseger – hur bombastisk och skön den än må ha varit.

– Vi är inte här för att slå USA, vi är här för att ta medalj. Så vi siktar ju längre än USA. Det gäller bara att ha fötterna på jorden. Vi måste ställa om, annars kommer inte den här matchen betyda så mycket, säger lagkapten Caroline Seger.

”Inte konstigt att många uttalat sig”

Tvåmålsskytt Stina Blackstenius manar också till ro med siktet på Australiendrabbningen på lördag. Men...

– Detta visar vilken kvalitet vi har i laget. Vi har haft en bra känsla inför detta hela tiden. Hoppas vi ska fortsätta på det här spåret och ta med oss mycket från den här matchen hela vägen.

Ni har ju haft en tro redan innan på att det här kan bära hela vägen – men kunde ni tro att ni skulle köra över den regerande världsmästaren på det här sättet?

– Som du säger finns det en otrolig tro inom laget att vi har något väldigt bra på gång och har haft det länge. Från VM senast och sen ytterligare två år därifrån för att jobba på och förbereda oss ytterligare. Vi trivs ihop och det är väldigt många duktiga fotbollsspelare, säger Häckenanfallaren och lägger till:

– Inte konstigt att många uttalat sig om att man tror på det här laget.

”Brukar citera Hans Rosling”

Även Peter Gerhardsson har en stark tro på sitt lag. Och det var av förklarliga skäl också en väldigt belåten förbundskapten som mötte den samlade presskåren efter slutsignalen.

Om ni fortsätter spela på den nivån ni gjorde i dag, blir det OS-guld då?

– Haha ni är bättre på att spekulera, jag sköter de andra sakerna. Jag tror väl att vi har känt... Jag brukar citera Hans Roslings “Possibility, att man alltid har möjligheten. Jag tycker att det är en underbar känsla att ha. Jag kan ju inte säga att den känslan har minskat efter den här matchen. Sen var den hamnar någonstans… Det gäller hela tiden att prestera. Möjligheten finns alltid. Lite större “possibility” nu kanske.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.