Så kan PL förändras – kortare sillyfönster

Foto: DANIEL ROLAND / AFP
Liverpool-tränaren Klopp är för förslaget.
FOTBOLL

Ett kortare sommarfönster i Premier League?

Det kan snart vara verklighet.

I september kan klubbarna komma att rösta om förslaget att stänga fönstret innan säsongen börjar, enligt Sky Sports.

– Det hade hjälpt oss, säger Liverpool-tränaren Jürgen Klopp.

Alvaro Morata till Chelsea, Victor Nilsson Lindelöf till Manchester United och Wayne Rooney till Everton. Sommarens transferfönster i Premier League har som vanligt bjudit på många spännande övergångar långt innan fönstret stänger den 31 augusti – nära tre veckor efter seriestarten.

Nu kan fönstret förkortas.

Redan till nästa säsong kan ligan komma att införa köpstopp innan premiäromgången i mitten av augusti, enligt Sky Sports.

Så många måste godkänna

Enligt uppgifter kommer förslaget att diskuteras med samtliga PL-klubbar i september, där minst 14 av 20 klubbar måste säga ”ja” för att förslaget ska gå igenom.

Sky Sports skriver att klubbarna kan komma att rösta i frågan under nästa aktieägarmöte i september och att majoriteten uppges föredra ett kortare fönster. Bland annat för att det anses stärka ligans integritet.

– Det hade hjälpt oss i år (om fönstret hade stängt innan ligastarten), säger Liverpool-tränaren Jürgen Klopp och syftar inte minst på att klubben lever i ovisshet kring eftertraktade superstjärnan Philippe Coutinho.

– Det är rimligt att kunna vara färdig med planerna kring laget när säsongen börjar. Samtidigt förstår jag att saker och ting tar längre tid i dag. Hela marknaden har förändrats, blivit mer hektisk, säger Klopp, som inte är ensam om att vilja förkorta fönstret.

”Majoriteten är positiva”

– Vår klubb skulle stödja ett sådant beslut, sa Swansea-managern Paul Clement efter premiären mot Southampton.

– Majoriteten av klubbarna är positiva men kanske måste alla vara det för att det ska gå igenom. Det kan hända nästa år.

Men alla ska inte vara positiva till en förändring.

Watford uppges vara en av få klubbar som är emot förslaget och en invändning ska vara att lagen helt enkelt riskerar att bli mindre konkurrenskraftiga om fönstret stänger redan i mitten av augusti.

Särskilt eftersom klubbar i andra europeiska ligor, så som La Liga och Serie A, fortfarande har sina egna deadlines att förhålla sig till och därmed får värva från England.

Henry tveksam

– Så problemet kvarstår. Du kan sälja, men inte köpa? säger tidigare Arsenal-stjärnan Thierry Henry.

– Säg att Liverpool, som vi alla tror, kommer att tappa Coutinho. Han lämnar och sedan får de inte värva en ersättare? Ligan försöker göra en bra sak men inte på rätt sätt. Jag är emot det.

Spelare som Coutinho, Diego Costa (Chelsea) och Virgil van Dijk (Southampton) missade alla ligapremiären på grund av klubbarnas osäkerhet kring potentiella transfers.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

La Liga

Serie A