Bohman: Skickligaste anfallaren jag sett i AIK

Från Eero Markkanen, Denni Avdic och Sulejman Krpic.

Till Henok Goitom, Nicolas Stefanelli och Chinedu Obasi.

I rask takt gick AIK:s anfallsuppsättning från underkänd till .

Alexander Isak såldes till Borussia Dortmund för knappt 100 miljoner kronor. Ändå var inte tonåringen bäste anfallare i AIK under 2017. Förstå mig rätt, Isak bar förstås på absolut högst potential, men ljuvlige Chinedu Obasi spelade stundtals på en helt egen nivå.

Fysiskt var den lätt otränade nigerianen ingen sensation och kunde ofta ses såsa omkring längs offsidelinjen under matcherna. Men den avslappnade auran var bedräglig. Väl i vindsnabb aktion hände det något: ett förfinat spelsinne som öppnade upp helt nya dimensioner på planen varvade han världsvant med seriens kanske allra mest avspänt effektiva avslutsfot.

Individuellt skickligaste

Faktum är att 31-åringen är den individuellt mest skickliga forward som jag någonsin sett bära AIK-tröjan. Bättre än Ivan Obolo, Henok Goitom, Alexander Isak (än så länge) och Andreas Andersson (eller är det historielöst?).

Det säger inte lite. Det säger jävligt mycket. Jag håller naturligtvis fortfarande Malmö FF som skyhöga favoriter till att vinna guldet, men AIK har under sommaren sannerligen lanserat sig som den givna utmanaren.

Visserligen skriver Obasi återigen bara på ett korttidskontrakt, den här gången säkert på egen begäran, men utsikterna för ett längre avtal verkar goda.

Nu får Rikard Norling alltså laborera med Nicolas Stefanelli, Chinedu Obasi och Henok Goitom i stället för Eero Markkanen, Denni Avdic och Sulejman Krpic. En hisnande kvalitetshöjning. För att dra en jämförelse från journalistvärlden: det är som att helt plötsligt få njuta av texter signerade Simon Bank i stället för att dras med... Per Bohman.

Några ord med riktning åt Björn Wesström. Den nästan utskällde sportchefen fick rejält med ovett under våren från supportrar och journalister. I stora stycken var kritiken rimlig: Wesström gick på några minor som borde ha kunnat undvikas.

Sommarens transferfönster var en revansch som heter duga. Hatten av, Björn!

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

avPer Bohman

ARTIKELN HANDLAR OM