”Inga begränsningar – är hänsynslös”

Varnar Sverige för ryskorna

”Hon vågar inte säga något annat…” 00:58
FOTBOLL

ARNHEM. Fysiskt starka, duktiga på fasta situationer och två klassspelare.

Enligt Rysslandsspionen Jörgen Petersson får Sverige inte underskatta sin nästa motståndare.

– De har lite nya spelare som inte har några begränsningar, säger Petersson.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

I Algarve i mars körde Sverige över Ryssland med 4-0. Men sedan dess har det hänt en del med det ryska landslaget och i EM-premiären mot Italien överraskade man med att vinna med 2-1. Så det svenska spelarna ska helst glömma det som hände i Algarve.

– Det är inte alls samma lag nu och det var tredje matchen för Ryssland efter tätt matchande. Den jämförelsen är inte bra att göra, den kan lura en in i en fälla, säger Jörgen Petersson, som har scoutat Ryssland inför EM.

Foto: Anna Tärnhuvud
Jörgen Petersson

– Det var mer tajt försvarsspel mot Italien. De har varit mer sårbara i sina ytterzoner tidigare, men de var bättre där också. Sedan gör de mål på en av sina styrkor, fasta situationer.

”Då får de problem”

Samtidigt som han berömmer Ryssland sätter han ett frågetecken för Italien.

– Jag är förvånad att Italien inte kunde utnyttja deras brister. De (Ryssland) nådde nog sitt max i den matchen.

Vad är Rysslands brister?

– Går tempot upp i matcher och man får ett snabbare spel så får de problem. Upp med bolltempot och få dem i förflyttning. De är väldigt fokuserade på markering, så det går att flytta dem och få ytor.

”Framför allt hänsynslös”

Två ryskor lyfts fram extra av den svenska landslagsledningen: Elena Danilova, 30, och Elena Morozova, 30.

– Danilova är jätteskicklig. Tittar man på målen som hon så gör hon dem på massa olika sätt. Mot Italien är det ett distansskott. Bra på att vända, bra skott, bra på huvudet och hyfsat bra i djupled. Hon gör mål med både vänster och höger fot. Hon är framför allt hänsynslös när hon kommer in i straffområdet. Hennes egenskaper och skicklighet betyder otroligt mycket för laget, säger Jörgen Petersson.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET

Assisterande förbundskapten Lilie Persson betonar en viktig förändring i det ryska laget.

– De är mer kompakta och inte så smala som i Algarve, de bjuder inte på lika mycket ytor. De har ändrat position på nummer 23, Morozova, hon spelar centralt i dag. Det där är en klok spelare. Hon är erfaren och styr nog rätt mycket. En viktig positionsförändring enligt mig.

”Lite mer vimsiga där”

Pia Sundhage vill undvika närkampsspel mot Ryssland. Jörgen Petersson håller med.

– Spelar man snabbt så får de svårt att hänga med. Det är ett fysiskt starkt lag. Jag hoppas att tempot går upp så pass mycket att man får isär deras lag ganska ordentlig, säger Petersson.

Både offensivt och defensivt?

– De är helt okej defensivt, de är lite mer vimsiga där. De följer väldigt mycket, så det kan bli styra ytor som är lediga.

Han räknar med en matchbild där Sverige dominerar bollinnehavet och Ryssland satsar på omställningar.

– De är vana vid att låta de större lagen rulla boll. Det jag blev förvånad över mot Italien är att de har entusiasm att gå till anfall trots att de leder med 2-0 och 2-1. De går på omställningar i minut 88:e.

ARTIKELN HANDLAR OM