Caulker om stora problemen – övervägde självmord

avSimon Norberg

Foto: Matt Dunham / TT / NTB Scanpix
Innan skadeavbrottet var Caulker en hårdför mittback.

Steven Caulker, 25, har inte spelat en match sedan oktober förra året.

I en stor intervju med The Guardian berättar nu den forne backstjärnan om sin psykiska ohälsa och om fjolåret som höll på att bli hans sista.

– Jag övervägde självmord flera gånger, säger han till tidningen.

Steven Caulker, 25, har trots sin ringa ålder redan hunnit representera Tottenham, Swansea, Cardiff, Queens Park Rangers, Southampton och Liverpool i Premier League.

Men nu har han inte spelat fotboll sedan oktober förra året efter en skada.

Under perioden föll försvarsspelaren in i ett gravt spelmissbruk och förlorade mycket pengar.

Caulker berättar att han under hela karriären lidit av psykiska ohälsa med spelmissbruk, alkohol och sömnlösa nätter.

”Inte något ljus i tunneln”

Under 2016 ledde det även till självmordstankar.

– Jag förlorade väldigt mycket pengar i december och förra året var nära att bli mitt sista. Under den tiden övervägde jag självmord flera gånger, det var en väldigt mörk tid. Under långa perioder fanns det inte något ljus i tunneln. Allt för länge hatade jag allt med mig själv, jag var tvungen att lära mig att älska mig själv igen, säger han till The Guardian.

Steven Caulker var som tonåring väldigt uppskriven i England och utpekad som en framtida storback i Tottenham.

Men inför säsongen 2013/2014 lämnade han Londonklubben för Wales och Cardiff. Trots att Tottenhams ordförande Davy Levy avrådde honom efter att ha märkt av att Caulker var på väg åt fel håll.

– Han sa bara: "Ditt beteende är helt obegripligt. Antingen så reder du ut ditt liv eller så flyttar du från oss. Och jag kan försäkra dig, om du lämnar oss så kommer du att gå neråt, inte uppåt". Jag var ung och dum och tog det som en utmaning, en möjlighet att motbevisa honom. Jag var så omogen, säger Steven Caulker.

På väg tillbaka igen

I Cardiff började det bra för backen som fick stort förtroende av tränaren Malky Mackay. Dessutom fick han även lagkaptensbindeln.

Sedan började det gå utför, igen.

– Jag var kapten och tränaren, Malky Mackay, visste att jag hade lite problem men erbjöd sig att finnas där för mig. Men sekunden han fick sparken kom alla demonerna kom tillbaka. Det var allt som krävdes. Även innan vi spelade nästa match hade jag övertygat mig själv om att inget skulle vara detsamma igen. Det var den typen av katastof-tänkande jag har fått ta itu med.

Efter flera korta sejourer i olika lag, representerade Caulker i fjol Queens Park Rangers.

Och nu är han på bättringsvägen.

Steven Caulker har inte rört alkohol sedan i mars, inte lagt ett spel sen december och lärt sig att älska sig själv igen.

Nu vill han tillbaka till fotbollen.

ARTIKELN HANDLAR OM