Alfelt: Malmö måste köpa naturliga anfallare

Malmö fick bara oavgjort i CL-kvalet 01:39
FOTBOLL

MALMÖ. MFF tappade matchen men kom igen.

Franz Brorssons kvittering kan räcka långt i nästa veckas tuffa bortaretur mot FK Vardar i Champions League-kvalet.

Men helst ska Markus Rosenbergs rumpa bli helt smärtfri före tisdagsreturen.

Jag vet inte när jag senast såg ett MFF starta som man gjorde denna kväll.

Full fart direkt. Snabba passningar. Anton Tinnerholm, Erdal Rakip och Pawel Cibicki löpte runt och genom Vardars vänsterförsvar i blixtrande attacker. Anders Christiansen matade djupledspass och Jo Inge Berget stack i djupet. Oscar Lewicki samlade upp när bollen tappades.

Det såg ut att bli en total överkörning.

Men inte mycket hände.

Skott sköts från för långt håll. Vänsterkanten med Pa Konate och Yotun försvann. Cibicki kom aldrig nära mål och Berget krånglade till det i straffområdet.

Slumpartat mål

Då gick det som det brukar gå i fotbollsmatcher. Den utspelade ges andrum och chans att komma tillbaka. Vardar är ett för skickligt lag för att inte ta till vara en sån chans.

Makedoniernas ledningsmål var slumpartat, men det är så utspelade lag plötsligt ”chockar”. Boban Nikolov fick skottläge och hade då turen att få skottet mellan benen på Franz Brorsson och stolpe in utan chans för Johan Wiland.

Ingen direkt försvarsmiss av MFF men ett jobbigt läge.

Som Malmö jobbade sig ur och det är det verkligt positiva för Magnus Pehrsson efter 1–1.

När di blåe började trampa vatten tog han dubbelbytet och satte in Mattias Svanberg och Magnus Wolff Eikrem. Två spelartyper som kan förändra en matchbild. Eikrem med sin perfekta passningsfot och Svanberg med sina genombrott. Precis de talanger som satte hård press på Vardar sista halvan av andra halvlek.

Magnus Wolff Eikrem prickade Franz Brorssons skalle med en frispark och slog i slutsekunderna hörnan som letade ut sig till Anders Christiansen som prickade underkanten av ribban med ett jätteskott.

Om bollen var inne eller inte är omöjligt för alla att avgöra eftersom vi märkligt nog inte har målkameror på alla matcher som ingår i miljardindustrin Champions League. På Pierre Mens bild ser det ut som bollen är innanför linjen men en fotboll är ganska stor och hela bollen ska vara över linjen.

Måste såklart användas

Teknik som minimerar misstag som kan kosta klubbar hundratals miljoner kronor måste självklart användas. Dessutom propagerar jag starkt för att regeln med bortamål ska slopas fortast möjligt. Den har spelat ut sin roll i dagens anfallsinriktade fotboll.

Christiansen, som hittat tillbaka till fjolårsformen, kunde gjort ett drömmål till när han trixade sig genom Vardars försvar men nådde inte riktigt fram till bollen.

Att Magnus Wolff Eikrems passningsfot var perfekt mot Vardar när han hoppade in ser inte jag automatiskt som intäkt för att han skulle ha spelat från start. Han kom in mot tröttkörda motståndare och Rakip var väldigt delaktig i den tempofyllda inledningen. Men jag tror nog att Wolff Eikrem spelar från start på tisdag. Om inte annat skapade han respekt för sin passningsfot hos makedonierna.

För mig är MFF fortfarande favorit men det krävs att effektiviteten framför mål höjs flera snäpp. Utan Markus Rosenbergs självklara och självsäkra ledarskap kastreras MFF:s anfall. Berget och Cibicki är inte anfallstyperna som laget behöver. Det blir för mycket spring och för lite avslutskvalitet. För mig är båda offensiva mittfältare med kvaliteter som kan tillföra en hel del till laget, men Malmö måste få fram eller köpa in naturliga anfallsspelare.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.